Examenul pentru permisul de conducere ar putea avea patru probe

20 iunie 2016 Noutati legislative

La Senat (prima Cameră sesizată) se află în dezbatere Propunerea legislativă pentru modificarea art.23 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, potrivit căreia examinarea pentru obținerea permisului de conducere va consta în patru probe și nu două cum este în prezent.

Una dintre cauzele ale accidentelor rutiere produse pe drumurile publice din România o reprezintă slaba pregătire practică a noilor deținători ai permiselor de conducere. Această situație este determinată de relaxare constantă a condițiilor de acordare a permisului de conducere, prin limitarea probei practice la o banală verificare a aptitudinilor și comportamentului, care, în cele mai multe cazuri, este o probă pur formală, se arată în expunerea de motive la inițiativa legislativă.

Statele europene care înregistrează cele mai puține accidente rutiere soldate cu victime, dar și cele mai puține avarii ale autovehiculelor, au sisteme mult mai temeinice de pregătire a cursanților și probe de verificare practică mult mai diversificate, care presupun verificarea aptitudinilor pe timp de noapte și în poligoane speciale, se punctează în expunerea de motive.

Citeste mai mult  Guvernul modifică prevederile Codului Rutier. Ținerea în mână a telefonului mobil, sancționată contravențional

Potrivit modificărilor propuse, examinarea pentru obținerea permisului de conducere va consta în patru probe și nu două cum este în prezent. Astfel, probele eliminatorii pentru obținerea permisului de conducere sunt: verificarea teoretică; verificarea aptitudinilor în poligoane special amenajate; verificarea aptitudinilor pe drumurile publice din interiorul localităților;verificarea aptitudinilor pe drumurile publice pe timp de noapte.

În sensul propunerii legislative, respingerea la una dintre probele de verificare presupune reluarea întregului proces de verificare, într-un termen care nu poate fi mai mic de 30 de zile de la ultima examinare, pentru a permite candidatului să se pregătească în vederea susținerii unui nou examen.

Cuvinte cheie: > >