Excepțiile inadmisibilității și nulității recursului

5 noiembrie 2018 Drept Civil Jurisprudenta

Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal prin Decizia nr. 53/2018 din 17 ianuarie 2018 a hotărât că, întrucât legiuitorul nu face o precizare expresă cu privire la ordinea de soluționare a celor două categorii de excepții (excepția nulității recursului și excepția inadmisibilității recursului), trebuie dat prioritate inadmisibilității, deoarece vizează inexistența căii de atac, în timp ce nulitatea vizează modul (condițiile procedurale) în care trebuie să se exercite calea de atac, astfel că primează excepția inadmisibilității recursului.

Instanța supremă a constatat că aceste dispoziții legale (art. 412 alin. (1) pct. 2 Cod procedură civilă) reglementează calea de atac numai împotriva încheierii prin care a fost admisă cererea de suspendare a cauzei, or, în cauza dedusă judecății, suntem în situația în care a fost respinsă cererea de suspendare, caz în care această încheiere a primei instanțe poate fi atacată doar odată cu fondul.

În același sens, dispozițiile art. 466 alin. (4) Cod procedură civilă, text aplicabil și în recurs, conform art. 494 din același cod, prevăd că împotriva încheierilor premergătoare nu se poate exercita calea de atac decât odată cu fondul, în afară de cazul când legea dispune altfel.

Citeste mai mult  Mărturie mincinoasă vs. favorizare a făptuitorului

Înalta Curte reține că, în cauză, s-a declarat recurs împotriva încheierii prin care s-a respins cererea de suspendare, care constituie o încheiere premergătoare și care, prin urmare, nu putea fi atacată separat. Întrucât hotărârea judecătorească (categorie ce include și încheierile premergătoare) este supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în aplicarea principiului legalității căii de atac, recursul declarat împotriva unei încheieri prin care nu s-a întrerupt cursul judecății este inadmisibil.

Anterior, într-o altă speță, Curtea de Apel Timișoara, cu majoritate de voturi a decis că, mai întâi trebuie soluționate excepțiile de procedură, astfel că excepția nulității recursului primează față de excepția inadmisibilității recursului.

Avocat Lăcătuș Igor

Informații de contact: avocat.igor.lacatus@gmail.com; +40742500853
Experiență profesională:
Avocat titular LĂCĂTUȘ Igor – Cabinet de avocat
Baroul Timiș, România, Timișoara
Facebook https://www.facebook.com/lacatus.igor

Cuvinte cheie: > > >