Existenta la dosarul cauzei a unor declaratii autentice de renuntare la judecata ale persoanelor vatamate impune instantei obligatia de a verifica daca acestea constituie declaratii de împacare cu inculpatii, în conditiile în care, la primul termen de judecata, atât persoanele vatamate cât si inculpatii sunt prezenti personal în fata judecatorului instantei de fond.
”La filele … ale dosarului instantei de fond se afla declaratiile autentice date de catre partile civile…
Din continutul acestor declaratii, încheiate anterior primului termen de judecata stabilit în cauza, rezulta ca partile civile si-au manifestat acordul de vointa de a se împaca cu inculpatii sub aspectul infractiunii de înselaciune ce face obiectul prezentului dosar.
Instanta de fond a retinut ca nu se poate dispune o solutie de încetare a procesului penal pornit împotriva inculpatilor pentru savârsirea infractiunii de înselaciune nici potrivit legii vechi, care nu permitea aceasta posibilitate, nici potrivit legii noi, întrucât actele depuse la dosar nu îndeplinesc conditiile de forma cerute de textul legal.
A aratat judecatorul fondului ca declaratiile autentificate depuse de persoanele vatamate prin care au aratat ca „renunta la judecata” fata de inculpati (în conditiile în care în cursul urmaririi penale acestea au aratat ca nu mai au pretentii, având în vedere ca prejudiciul a fost recuperat), întrucât s-au împacat cu acestia, nu pot sta la baza încetarii procesului penal, având în vedere ca reprezinta declaratii unilaterale de vointa, iar, potrivit art. 159 din Codul penal împacarea este un act bilateral de vointa, care produce efecte între persoanele între care a intervenit.
Nu a fost împartasita aceasta opinie pentru urmatoarele considerente:
Declaratiile autentificate au fost depuse la dosarul cauzei înainte de primul termen de judecata fixat în cauza.
Cu toate acestea, judecatorul fondului nu a facut nici un demers pentru a clarifica intervenirea împacarii între partile civile si inculpati, desi, potrivit art.159 alin. 3 Cod procedura penala, pentru a înlatura raspunderea penala si a stinge actiunea civila, împacarea trebuie sa intervina pâna la citirea actului de sesizare a instantei.
În aceste conditii, judecatorul fondului, vazând declaratiile autentice existente la dosarul cauzei, era obligat sa-i întrebe pe inculpatii si pe partile civile prezente daca s-au împacat, înainte de a da citire actului de sesizare a instantei si a proceda la declansarea cercetarii judecatoresti.
Este adevarat ca noul Cod de procedura penala nu mai prevede principiul rolului activ al judecatorului, însa, potrivit art.5 Cod procedura penala organele judiciare au obligatia de a asigura aflarea adevarului cu privire la faptele si la împrejurarile cauzei, sens în care, judecatorul fondului trebuia sa verifice daca a intervenit sau nu împacarea între parti, cu atât mai mult cu cât, la termenul când s-a procedat la verificarea masurilor preventive inculpatii, prin aparatorii lor alesi au invocat împacarea intervenita.
În fata instantei de apel au fost audiate partile civile care au aratat ca s-au împacat cu inculpatii, împacarea intervenind la datele la care s-au întocmit declaratiile autentificate, inculpatii confirmând aceasta sustinere.
Curtea a retinut ca declaratiile autentice date de catre persoanele vatamate (si sustinute în fata instantei de apel) confirma acordul liber si nestingherit al acestora de a se împaca, iar împrejurarea ca, inculpatii au facut demersurile necesare obtinerii acestor declaratii, care au fost depuse la dosar de catre aparatorii lor, acestia solicitând totodata a se lua act de împacarea intervenita între parti dovedeste ca si inculpatii au fost de acord sa se împace cu persoanele vatamate.
Ca urmare, curtea a retinut ca sunt îndeplinite conditiile prevazute de textul legal pentru a se putea lua act de împacarea intervenita între cei trei inculpati si partile civile, aceasta intervenind într-un caz în care actiunea penala a fost pusa în miscare din oficiu, a intervenit pentru o infractiune pentru care legea prevede posibilitatea împacarii, este personala, definitiva, totala, neconditionata si a intervenit pâna la citirea actului de sesizare a instantei.” (Curtea de Apel Oradea, Decizia penală nr. 158 din 5 martie 2015, portal.just.ro)
Cuvinte cheie: impacarea > noul cod de procedura penala > rolul judecatorului in aflarea adevarului