Folosirea înscrisului falsificat de către autorul falsului. Încadrare juridică

1 martie 2018 Drept Penal Jurisprudenta

În situația în care înscrisul falsificat este folosit de către autorul falsului, uzul de fals este absorbit în conținutul infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată și nu se va putea reține ca infracțiune distinctă de uz de fals.

Altfel spus, nu pot coexista infracțiunile de uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată atunci când autorul falsului sau participantul la falsificarea înscrisului (complice sau instigator) folosește acest înscris falsificat.

”Infracțiunea de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată include în conținutul constitutiv, ca o cerință esențială, conform art. 322 Cod penal, folosirea înscrisului falsificat de către autorul falsului sau încredințarea înscrisului falsificat unei alte persoane pentru a-l folosi.

Prin urmare, nu pot coexista infracțiunile de uz de fals și fals în înscrisuri sub semnătură privată atunci când autorul falsului sau participantul la falsificarea înscrisului (complice sau instigator) folosește acest înscris falsificat.

În speță, inculpatul a fost complice la falsificarea fluturașului de salariu, pe care l-a folosit apoi la obținerea creditului, astfel că fapta sa nu poate întruni decât elementele constitutive ale unei singure infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, sub forma complicității, în varianta folosirii de către complice a acestui înscris, pentru că numai prin folosire se produc efecte juridice negative.

Citeste mai mult  Revizuire. Înțelesul sintagmei "descoperirea înscrisurilor"

Astfel, fapta de a folosi înscrisul falsificat nu este prevăzută de legea penală întrucât acțiunea inculpatului de a folosi acest înscris este parte integrantă din conținutul constitutiv al infracțiunii de falsificare a acestui înscris, săvârșită de inculpat în forma complicității.” (Curtea de Apel Brașov, Decizia penală nr. 62 din 7 februarie 2018, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: >