Grupare infractionala specializata in traficul de persoane si exploatarea sexuala a victimelor destructurata de procurorii DIICOT

11 septembrie 2014 Uncategorized

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Biroul Teritorial (B.T.) Olt împreună cu poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (S.C.C.O.) Olt, având suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale și al Serviciului de Informații și Protecție Internă Olt, au destructurat o grupare infracțională specializată în traficul de persoane și exploatarea sexuală a victimelor.

Din materialul probatoriu administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că în luna noiembrie 2013, la nivelul municipiului Caracal, șapte persoane au constituit un grup infracţional organizat care avea ca principală activitate infracţională recrutarea de persoane de sex feminin în scopul exploatării lor sexuale, prin folosirea de violenţe, ameninţări, induceri în eroare, lipsiri de libertate în mod illegal.

Victimele – 13 la număr, din care nouă cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, persoane ce provin din familii dezorganizate – erau plasate ca prostituate într-o locație special amenajată în acest sens într-un apartament închiriat pe raza municipiului Caracal, prevăzut cu obloane din lemn masiv, fixate permanent pe poziţia închis prin încastrarea cu mijloace de prindere tip autofiletante.

Citeste mai mult  Centrele de retinere si arest preventiv din Romania vor fi modernizate

De asemenea, din investigații mai rezultă că victimele erau exploatate sexual și în alte locații din județul Olt și județele limitrofe, în care erau duse sub pază strictă, fiind apoi readuse și sechestrate în apartamentul “sigilat” cu obloane.

Prestațiile sexuale aveau loc în schimbul unor sume de bani sau alte foloase patrimoniale însuşite de membrii grupului infracţional organizat, gruparea obținând peste 30.000 de euro din traficarea celor 13 victime.

Membrii grupării sunt acuzați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat , lipsire de libertate în mod ilegal, trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.

În data de 10 septembrie 2014, sub coordonarea procurorilor DIICOT –BT Olt, polițiștii SCCO Olt au efectuat opt percheziții pe raza municipiului Caracal, județul Olt, la domiciliile celor șapte membri ai grupării, precum și la locația în care erau ținute sechestrate victimele. La activități au participat și luptători din cadrul Serviciului de Intervenţie Rapidă Olt, precum și polițiști ai Poliţiei municipiului Caracal și ai Inspectoratului Județean de Poliție Olt.

Citeste mai mult  17 persoane ce se ocupau cu traficul de migranti au fost retinute

Șase dintre victime au fost găsite la perchezițiile efectuate în două dintre locațiile folosite pentru prostituție, trei dintre acestea fiind găsite chiar în apartamentul în care tinerele erau ținute captive.

În cauză au fost puse în executare 46 de mandate de aducere, printre persoanele care vor fi audiate de procurorii DIICOT – BT Olt numărându-se nu doar membrii grupării, ci și 27 de bărbați suspectați că au beneficiat de prestațiile tinerelor obligate să se prostitueze, săvârșind astfel infracțiunea de folosirea serviciilor unei persoane exploatate, prevăzută de art. 216 din Codul Penal.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Sursa: comunicat DIICOT

Cuvinte cheie: > > > >