Guvernul dorește introducerea impozitului pe gospodărie

Guvernul dorește promovarea unui proiect de modificare a Codului fiscal în vederea reorganizării modului de gestiune a impozitului pe venit în sensul reintroducerii globalizării veniturilor şi impozitării veniturilor globale ale gospodăriilor.

Acest lucru nu înseamnă sub nicio formă o nouă taxă, sau o nouă formă de impozitare, ci vorbim despre aceeaşi cotă unică astăzi, care este 16% astăzi, şi intenţia este ca începând cu 1 ianuarie 2018 să fie 10%, şi care să se aplice la veniturile globalizate, să se aplice la toate veniturile, indiferent de sursa lor de provenienţă, pentru că numai în acest sistem putem să introducem mecanismul de deduceri fiscale despre care vorbim noi şi ne-am angajat în programul de guvernare”, a declarat ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, la finalul ședinței de guvern din 12 aprilie.

Cum va funcționa acest sistem de impozitare?

”Pentru ca să se poată deduce din baza de impozitare sumele pe care cei care realizează venituri le consumă pentru fondul schemei de pensii private, pentru scheme de asigurare de sănătate, pentru abonamente de sănătate, pentru studiile şcolare ale copiilor, pe toată lista de deductibilităţi care este deja publică. Pentru a putea fi operabilă o astfel de schemă este necesară globalizarea veniturilor. Mai exact, dacă un salariat realizează venitul principal dintr-o relaţie de angajare, relaţie de muncă, bineînţeles că în fiecare lună va fi impozitat cu cota de 10% pe venitul principal realizat din salarii. Dar la sfârşitul anului, până în mai anul următor, va trebui să dea o declaraţie fiscală în legătură cu toate veniturile realizate. Pe baza acestei declaraţii fiscale se va face o regularizare, se vor lua în calcul atunci toate deductibilităţile, se va stabili dacă acel contribuabil trebuie să mai plătească la Fisc sau dacă nu cumva trebuie Fiscul să-i returneze ”, a explicat ministrul.

Citeste mai mult  Noi reglementări în domeniul asigurărilor

Pentru a putea funcționa mecanismul de globalizare a veniturilor şi impozitarea venitului global va fi  introdusă instituţia consultantului fiscal, statul asumăndu-și obligaţia de a angaja consultanţi fiscali care să-şi ofere serviciile în mod gratuit tuturor contribuabililor, care vor trebui să facă această declaraţie de impozit pe venitul global.

Ce înseamnă noţiunea de gospodărie?

”Înseamnă că dacă un grup de persoane, câteva persoane, indiferent că-i leagă o relaţie de rudenie sau nu, gospodăresc împreună, deci îşi constituie un patrimoniu comun, atunci se înregistrează ca atare la Fisc; Fiscul are evidenţa gospodăriilor şi, atunci când se face calculul de impozit pe venitul global, se are în vedere ca subiect de impunere gospodăria înregistrată fiscal. Pentru că, altminteri, se poate într-o familie sau într-o astfel de gospodărie să existe cineva cu venit foarte mare, cineva fără venituri sau venituri foarte mici şi atunci echitabil este ca judecata să se facă pe media veniturilor realizate de membrii unei astfel de gospodării.” a precizat ministrul Finanțelor.

Cuvinte cheie: >