ÎCCJ. În cazul evaziunii fiscale, efectele achitării prejudiciului de către unul dintre participanții la infracțiune nu se răsfrâng și asupra celorlalți

15 martie 2017 Drept Penal

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală, a solicitat pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: „dacă art.10 alin.1 din Legea nr.241/2005, în forma în vigoare până la data 1 februarie 2014, reglementează o cauză de nepedepsire/reducere a limitelor de pedeapsă cu caracter real sau personal ”.

Potrivit încheierii de sesizare, interpretarea textului legal are efect direct cu privire la soluționarea pe fond a dosarului întrucât prin sentința penală pronunțată de prima instanță au fost considerate incidente prevderile art.10 alin.1 din Legea nr.241/2005 cu privire la toți inculpații în condițiile în care numai o parte au participat la achitarea prejudiciului, iar unul dintre motivele de apel formulate de Ministrul Public vizează tocmai greșita încetare a procesului penal față de inculpații care nu au achitat prejudicul stabilit în cursul urmăririi penale.

În şedinţa din 15 martie 2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, prin Decizia nr.9 în dosarul nr.71/1/2017, a admis sesizarea formulată și a stabilit că dispoziţiile art.10 alin.1 din Legea nr. 241/2005, în forma în vigoare până la data 1 februarie 2014, reglementează o cauză de nepedepsire/reducere a limitelor de pedeapsă cu caracter personal.

Cuvinte cheie: > > > >