Group 1

ÎCCJ a respins ca inadmisibilă sesizarea privind marja de eroare a aparatelor radar

26 iunie 2017 Drept Contraventional

În ședința din 26 iunie 2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a respins ca inadmisibilă, sesizarea formulată de Tribunalul Bacău, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: „Dispozițiile art. 3.1.1. lit. c) din Norma de metrologie legală NML 021-05 <Aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor (cinemometre)>, aprobată prin Ordinul directorului general al Biroului Român de Metrologie Legală nr. 301 din 23 noiembrie 2005, cu modificările și completările ulterioare, trebuie interpretate în sensul că se aplică la momentul constatării contravenției, în urma măsurării vitezei de către operatorul radar, respectiv de către instanța de judecată, în cursul soluționării plângerii contravenționale, ori se aplică doar la momentul verificării și omologării aparatului radar de către serviciul de metrologie legală ?”

Potrivit instanței care a sesizat ÎCCJ, cu privire la această chestiune, au fost exprimate două opinii.

Într-o opinie, s-a apreciat că eroarea tolerată a aparatelor radar prezintă relevanță doar pentru verificarea metrologică, iar după această verificare, eroarea nu se mai ia în calcul la fiecare viteză înregistrată. Prin urmare, viteza măsurată de aparatul radar, este viteza legală stabilită, fără a se aplica marja de eroare.

Citeste mai mult  Lipsa semnăturii agentului constatator din cuprinsul procesului-verbal de contravenție

Într-o altă opinie, s-a considerat că eroarea maximă tolerată prevăzută de norma de metrologie legală se aplică de agentul constatator la momentul constatării contravenţiei şi încheierii procesului verbal, iar în caz de neconformare de instanţa investită cu soluţionarea plângerii contravenţionale.

Cuvinte cheie: > >