IMM Invest – plafonul de garantare a fost crescut la 20 de miliarde Lei

12 octombrie 2020 Business Noutati legislative

***Autor: Avocat Dr. Daniel MOREANU***

Au fost aduse modificări programului IMM Invest, iar plafonul de garantare a fost crescut la 20 de miliarde Lei!

Printr-un Ordin emis recent de Ministrul Finanțelor Publice, plafonul garanțiilor acordate de către Stat prin programul IMM Invest a fost crescut de la 15 miliarde Lei la 20 de miliarde Lei.

Pentru microîntreprinderile cărora le sunt acordate credite în cuantum de maximum 500.000 lei, precum și întreprinderilor mici, în privința creditelor în cuantum de maximum 1.000.000 lei, procentul de garantare este de maximum 90%.

Perioada pentru care se acoperă plata dobânzii este extinsă de la 31 decembrie 2020 la 31 decembrie 2021, fără însă a depăși opt luni de la data acordării creditului, respectiv data primei trageri parțiale sau totale a creditului.

Valoarea maximă cumulată a finanțăriii garantate de stat ce poate fi acordată unui singur beneficiar este de 10 milioane Lei.

Obligația de a nu disponibiliza personalul existent până la data de 31 decembrie 2020 a fost eliminată.

Citeste mai mult  Alocația de susținere a familiei nu va mai fi condiționată de plata taxelor și impozitelor locale

Garanția ce va fi constituită în vederea securizării garanției de stat este limitată la garanție legală imobiliară si mobiliară asupra activelor finanțate cu creditul de investiții, proporțional cu procentul de garantare. S-a eliminat garanția asupra fondului de comerț și a stocurilor sau asupra soldurilor creditoare. În cazul creditelor pentru capital de lucru, garanția de stat este securizată cu ipotecă legală asupra soldurilor creditoare deschise la instituția de creditare, proporțional cu procentul de garantare.

Tot ca element de noutate, în ipoteza în care beneficiarul nu încheie polița de asigurare a bunului, instituția de finanțare va avea dreptul de a încheia polița de asigurare pe cheltuiala proprie și de a recupera costul de la beneficiar.

Contractul de garantare poate fi semnat și cu semnatură electronică extinsă calificată.

Despre autor:

Dr. Daniel MOREANU este avocat reprezentând pe parcursul carierei companii internaţionale şi româneşti de top. În prezent coordonează activitatea MOREANU Law, o firmă de avocatură dinamică din București, cu expertiză extensivă în următoarele domenii: Drept Corporativ & Insolvență, Fuziuni & Achiziţii, Litigii, Drept Bancar & Finanţări, Fiducii & Trust-uri, Drept Imobiliar & REITs, Dreptul Muncii, Contracte comerciale şi Protecția datelor cu Caracter Personal & G.D.P.R.

Daniel MOREANU este Doctor în Drept cu cea mai înaltă distincţie, summa cum laudae, autorul unei lucrări care analizează instituţia Fiduciei şi a Trust-ului, precum şi a numeroase articole de specialitate în presa juridică şi de business.

Cuvinte cheie: > >