Închisoare între 2 și 7 ani pentru cei care comit acte de violenţă împotriva animalelor

2 noiembrie 2016 Noutati legislative

Senatul a adoptat tacit Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art. 25 alin 1 şi 2, art.26 alin.2, art.27 din Legea 205/2004 privind protecţia animalelor, potrivit căreia cei care comit acte de violenţă împotriva animalelor vor fi pedepsiți cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Noua lege care prevede pedepse mai mari, poate duce, în timp, la diminuarea, chiar stoparea acestor acte de violenţă, consideră inițiatorii.

Potrivit expunerii de motive, zilnic se înregistrează 5-6 cazuri de maltratare, schingiuire, mutilare, otrăvire şi împuşcarea a animalelor. Toate aceste cazuri de violenţă sunt sesizate ONG-urilor de protecţia animalelor şi voluntarilor care zilnic adună de pe străzi şi transportă la clinici, animale cu membre tăiate, bătute şi lăsate să agonizeze.Supunerea animalelor la suferinţe inutile sau chiar uciderea acestora este pedepsită conform legilor în vigoare, cu amendă sau cel mult închisoare de la trei luni la un an. Ţinând cont că schingiuirea animalelor continua, aceste pedepse sunt insuficiente.

Potrivit propunerii, art. 25, alin. (1) și (2) vor avea următorul cuprins:
(1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;
b) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
c) organizarea de lupte între animale sau cu anomale;
d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
e) rănirea sau schingiuirea animalelor;
f) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau alte scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, colţilor, ciocului şi dinţilor.
(2) În cazul condamnării pentru una dintre infracţiunile prevazute în alin. (1), instanţa dispune ca pedeapsă complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la 5 la 10 ani.

Se prevede o variantă agravantă a faptelor prin completarea articolului cu alin. (3):

Citeste mai mult  Cerere de reexaminare asupra Legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite

(3) Fapta prevăzută la alin. (1), se sancţionează cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, atunci când:
a) animalul se află în posesia unei persoane responsabile conform atribuţiilor cu îngrijirea, protecţia şi bunăstarea animalelor, a unei persoane cu dresajul animalelor, a unei persoane responsabile conform atribuţiilor cu tratarea medicală.
b) fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună.

Totodată, contravențiile se vor sancționa cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 de lei.

Competența decizională aparține Camerei Deputaților.

Cuvinte cheie: >