Infracțiunea de agresiune sexuală

9 august 2016 Drept Penal Jurisprudenta

Pentru a se putea reține încadrarea prevăzută de art. 219 Cod Penal, nu este necesar ca actul de natură sexuală să fie comis cu sexul sau asupra sexului, atâta timp cât prin acesta s-a urmărit obținerea unei satisfacții sexuale, fiind în același timp lezată libertatea victimei, constrânsă la o conduită care poate fi calificată drept sexuală.

Ori, luarea în brațe a două minore în vârstă de 7 ani, pipăirea, mângâierea acestora, chiar dacă nu în zonele intime, urmată de constrângerea acestora și sărutarea lor prin introducerea limbii inculpatului, în mod repetat, în cavitatea bucală, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de agresiune sexuală.

”În ziua de 20.07.2015, în jurul orelor 21.00, inculpatul, profitând de faptul că minorele CBM și TCMA, ambele în vârstă de 7 ani, se jucau singure pe spațiu verde din fața blocului, s-a apropiat de ele, s-a așezat în genunchi în fața acestora, a cuprins-o în brațe pe minora CBM, a strâns-o, astfel încât aceasta nu a putut riposta și a sărutat-o pe gură, introducându-i limba în cavitatea bucală, acțiuni care s-a repetat de cinci ori. În aceleași împrejurări a prins-o în brațe pe minora TCMA, împotriva voinței sale, a strâns-o în brațe și a sărutat-o pe buze, introducându-i limba în cavitatea bucală. (…)

Citeste mai mult  Criteriile de interpretare pot fi complementare

Infracțiunea de agresiune sexuală, incriminată sub această denumire de Noul Cod Penal, pentru a sancționa orice modalitate brutală, agresivă, prin care se încalcă libertatea sexuală a victimei, constă în „actul de natură sexuală, altul decât cele prevăzute în art. 218-violul, cu o persoană, săvârșit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra sau de a-și exprima voința ori profitând de această stare”.

Prin introducerea sintagmei „act de natură sexuală” și eliminarea ulterioară a actelor ce intră în sfera laturii obiective a infracțiunii de viol, legiuitorul a urmărit protejarea libertății sexuale a victimei împotriva oricăror alte forme de agresiune, nefiind necesar pentru a se putea reține încadrarea prev. de art. 219 Cod Penal, ca actul de natură sexuală să fie comis cu sexul sau asupra sexului, atâta timp cât prin acesta s-a urmărit obținerea unei satisfacții sexuale, fiind în același timp lezată libertatea victimei, constrânsă la o conduită care poate fi calificată drept sexuală.

Ori, luarea în brațe a celor două minore în vârstă de 7 ani, pipăirea, mângâierea acestora, chiar dacă nu în zonele intime, urmată de constrângerea acestora și sărutarea lor prin introducerea limbii inculpatului, în mod repetat, în cavitatea bucală, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de agresiune sexuală.” (Curtea de Apel Cluj, Decizia penală nr. 443/2016, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: >