Infracţiunea de fraudă informatică. Elemente constitutive

24 ianuarie 2017 Drept Penal Jurisprudenta

Existenţa infracţiunii de fraudă informatică este condiţionată de obţinerea unui folos material din introducerea, modificarea sau ştergerea datelor informatice sau din restricţionarea accesului la aceste date.

”Fapta inculpatelor de a accesa fără drept conturile de e-mail şi facebook ale persoanei vătămate A. D. C., prin înlăturarea măsurilor de securitate stabilite de furnizorul acestor programe, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de acces ilegal la un sistem informatic prevăzută de art. 360 al. 3 Cod penal.

De asemenea, fapta aceloraşi inculpate de a o constrânge pe persoana vătămată R. C. P. să le dea o sumă de bani pentru a nu publica conţinutul corespondenţei electronice dintre ea şi persoana vătămată A. D. C., întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de şantaj, prevăzută de art. 207 al. 3 Cod penal. (…)

Inculpata Ţ. A. a fost trimisă în judecată şi pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică, prevăzută de art. 249 Cod penal, constând în aceea că a împiedicat accesul persoanei vătămate A. D. C. la conturile de yahoo e-mail, yahoo messenger şi facebook, prin modificarea întrebărilor de securitate şi a parolelor de acces, în scopul obţinerii unui beneficiu material.

Citeste mai mult  Clauze abuzive. Comision de administrare. Comision de risc

Instanţa a constatat că inculpata a spart parolele de acces la conturile menţionate pentru a putea vedea cu cine poartă fostul său prieten, A. D. C., conversaţii pe reţelele yahoo şi facebook, şi pentru a şterge numele unor fete cu care acesta era prieten, în scopul de a se răzbuna pe acesta şi nu în scopul de a obţine un folos material. Faptul că ulterior, în urma discuţiilor purtate între cele două inculpate, acestea au hotărât să o şantajeze pe R. C. P., întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de şantaj.

Raportat la aceste aspecte, în temeiul art. 396 al. 5 Cod procedură penală raportat la art. 16 lit. b Cod procedură penală, s-a dispus achitarea inculpatei pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 249 Cod penal.” (Tribunalul Neamț, sentinţa penală nr. 56/P din 31 august 2016, portal.just.ro)

Cuvinte cheie: > > >