Infracțiuni rutiere. Noțiunea ”drum public”

21 septembrie 2017 Drept Penal Jurisprudenta

Prin sentința penală nr. 84 din 19 aprilie 2017 a Judecătoriei Zalău (definitivă prin decizia penală nr. 1117 din 13 septembrie 2017 a Curții de Apel Cluj) s-a dispus condamnarea inculpatului pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat și pentru săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană al cărei permis de conducere a fost anulat.

Inculpatul s-a apărat susținând că a fost în eroare cu privire la caracterul de drum public a segmentului pe care a rulat cu autoturismul.

Referitor la acest aspect, Curtea de Apel Cluj a reținut că:

”Prin drum public se înțelege – orice cale de comunicatie terestra, cu exceptia cailor ferate, special amenajata pentru traficul pietonal sau rutier, deschisa circulatiei publice; drumurile care sunt inchise circulatiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscriptii vizibile.

Din probele dosarului, rezultă că drumul comunal pe care inculpatul a condus autovehiculul neînmatriculat și având permisul de conducere anulat este drum public din perspectiva art 6 pct. 14 din OUG nr. 195/2002, nereieșind că acesta era închis circulației, ba mai mult, calea de comunicație fiind situată chiar în fața bisericii este evident că are caracterul de drum public, condiții în care apărarea inculpatului că a fost în eroare de fapt va fi înlăturată ca nefondată.

Citeste mai mult  Reprezentarea prin avocat în rejudecare. Efectele împuternicirii avocaţiale din primul ciclu procesual

Mai mult, nu are nicio relevanță juridică împrejurarea că la data surprinderii inculpatului de către organele de poliție, drumul nu era circulat, fiind impregnat cu noroi, pentru că această împrejurare nu îl exclude din categoria drumurilor publice, nefiind semnalizat cu inscripții din care să rezulte că nu poate fi practicat.

În aceste condiții, Curtea reține că inculpatul nu s-a aflat în eroare de fapt, acel drum comunal din fața bisericii, fiind drum public, prin prisma dispozițiilor art. 6 pct. 14 din OUG nr. 195/2002 inculpatul fiind un real pericol pentru participanții la trafic, având și permisul de conducere anulat.”

Decizia penală nr. 1117 din 13 septembrie 2017 a Curții de Apel Cluj poate fi consultată integral pe www.rolii.ro

Cuvinte cheie: > > >