Interdicția impusă în 2014 de Rusia asupra cărnii de porc originare din UE, ilegală

26 august 2016 Business UE

Vineri, 19 august, Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a declarat ilegală interdicția impusă în 2014 de Rusia asupra cărnii de porc originare din UE. Aceasta se datora unui număr limitat de cazuri de pestă porcină africană (PPA) înregistrate în zone din UE apropiate de granița cu Belarus, anunță Reprezentanța Comisiei Europene.

OMC a recunoscut că refuzul Rusiei de a accepta importurile de anumite produse din UE și de a adapta în consecință certificatele de import UE-Rusia constituie o interdicție a importurilor din întreaga UE. Această măsură nu se bazează pe standardele internaționale relevante și încalcă normele Acordului OMC privind aplicarea măsurilor sanitare și fitosanitare (Acordul SPS). Comisia OMC a menționat că produsele UE sunt sigure și că menținerea unor restricții la import este nejustificată.

Hotărârea confirmă faptul că măsurile luate de Rusia împotriva UE au mai degrabă o natură politică și nu sunt datorate unor riscuri sanitare sau de sănătate reale. Constatările comisiei sunt de importanță sistemică, deoarece amintesc Rusiei că are obligații internaționale ce nu pot fi ignorate în mod arbitrar.

Citeste mai mult  Pasaport european al competentelor in domeniul hotelier

UE va continua să utilizeze procedurile OMC pentru a se asigura că normele comerciale internaționale sunt respectate efectiv.

Raportul OMC poate fi contestat în termen de 60 de zile. Dacă nu se prezintă niciun recurs în termenul indicat, raportul va fi adoptat, iar Rusia va fi obligată să respecte recomandarea.

Cuvinte cheie: > >