Legea penală mai favorabilă este aplicabilă infracțiunilor săvârșite anterior intrării in vigoare a NCP, care nu au fost judecate definitiv

8 octombrie 2014 Drept Penal Jurisprudenta

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală al Înaltei Curți de Casație și Justiție a hotărât în ședința de luni, 6 octombrie 2014, că admite solicitarea Curții de Apel Târgu Mureș pentru dezlegarea problemei de drept în sensul dacă ”art. 5 alin. 1 din Codul penal trebuie interpretat că legea penală mai favorabilă este aplicabilă în cazul infracțiunilor săvârșite anterior datei de 1 februarie 2014, care nu au fost judecate definitiv și față de care s-a împlinit prescripția răspunderii penale până la data de 20 mai 2014 în interpretarea dată prin decizia nr. 2/2014 a ICCJ, însă față de care prescripția răspunderii penale nu este împlinită, în interpretarea dată aceluiași text legal prin decizia nr. 265/2014 a Curții Constituționale.

Completul a stabilit că dispozițiile art. 5 alin. 1 din Codul penal trebuie interpretate, inclusiv în materia prescripției răspunderii penale, în sensul că legea penală mai favorabilă este aplicabilă în cazul infracțiunilor săvârșite anterior datei de 1 februarie 2014, care nu au fost încă judecate definitiv, în conformitate cu decizia nr. 265/2014 a Curții Constituționale.

Citeste mai mult  Condiții de aplicare a procedurii privind înlăturarea unei omisiuni vădite prevăzută de art. 279 NCPP

Minuta deciziei nr. 21

Cuvinte cheie: > >