Magistrații europeni solicită NATO să ceară Turciei eliberarea miilor de judecători și procurori arestați în contextul loviturii de stat eșuate

25 iulie 2016 Fără categorie

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a facut publica scrisoarea trimisa in data de 22 iulie de catre Asociatia MEDEL secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, prin care solicita acestuia sa ceara Turciei „sa respecte tratatul si intelegerile NATO si sa elibereze judecatorii si procurorii care au fost arestati fara respectarea drepturilor procesuale si prin incalcarea principiilor statului de drept”.

Reactia MEDEL vine dupa ce peste 2.700 de judecatori si procurori au fost demisi si arestati de guvernul turc in noaptea de 16 iulie, in urma unei lovituri de stat esuate in tara.

Magistratii europeni au facut referire in scrisoare la ambasadorul Turciei la Bucuresti, Osman Koray Ertaş, care a dezvaluit intr-un interviu ca „vina acestor magistrati, care au fost demisi in miezul noptii si retinuti, este ca ar impartasi o credinta care nu este acceptata de catre guvern”.

Scrisoarea catre NATO mai arata ca acelasi ambassador a dezvaluit ca „inca din 2014 guvernul turc, folosindu-se de serviciile secrete, a lucrat laborious pentru a identifica in fiecare institutie persoane care impartasesc aceasta credinta”. „Desigur, serviciile noastre secrete au depus cel mai mare efort in aceasta actiune” de identificare, a spus ambasadorul Ertaş.

Citeste mai mult  Recomandările Poliției Române pentru cumpărături online sigure

„Este socant sa aflam ca, intr-o tara membra NATO, un sfert din magistratii din Turcia au fost demisi in mijlocul noptii pe baza unor «investigatii» facute de servicii secrete, fara a fi inca judecati si condamnati pentru ca au facut ceva ilegal”, afirma magistratii europeni in scrisoare.

Magistratii europeni au facut referire la afirmatia secretarului general NATO din data de 18 iulie 2016, cand acesta a spus ca, „facand parte dintr-o comunitate unica de valori, este esential pentru Turcia, la fel ca pentru toți ceilalți aliati, sa asigure respectarea deplina a democrației si a instituțiilor sale, ordinea constitutionala, statul de drept si a libertatilor fundamentale”.

Presedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a aratat ca ar impartasi aceste principii democratice, din moment ce a semnat declaratia comuna NATO la Varsovia, pe data de 9 iulie 2016, unde, printre altele, s-a spus: „Suntem impreuna si actionam impreuna pentru a asigura apararea teritoriului si a populatiei noastre, precum si a valorilor noastre comune. Uniti de legatura noastra transatlantica de durata si de angajamentul nostru fata de democratie, libertatea individuala, drepturile omului si statul de drept, NATO va continua sa militeze pentru pace, securitate si stabilitate in intreaga zona euro-atlantica, in conformitate cu principiile Cartei ONU.”

Citeste mai mult  ICCJ. Dezlegare chestiune de drept ref stabilirea pensiei de serviciu a magistraţilor

In lumina principiilor enuntate la Varsovia, „nici o democratie, libertate individuala, respect pentru drepturile omului sau stat drept nu poate exista daca judecatorii sunt demisi si arestati in mod arbitrar”, au spus magistratii europeni.

„Va solicitam de aceea, in calitate de secret general NATO, sa cereti Turciei sa respecte principiile democratice cu care a fost de acord la Varsovia, sa elibereze judecatorii si procurorii arestati in mod arbitrar si sa intoarca tara pe directia democratica, singura care poate aduce pace si prosperitate cetatenilor turci”, si-au concluzionat scrisoarea magistratii europeni.

MEDEL – (Magistrats européens pour la démocratie et les libertés) – este o organizatie a judecatorilor si procurorilor europeni avand ca si scop principal apararea independentei justitiei, a democratiei si drepturilor omului. Organizatia are 22 de asociatii nationale din 15 tari europene, inclusiv Turcia.

Cuvinte cheie: > > >