MAI propune plafonarea valorii punctului de amendă la 145 de lei

28 noiembrie 2017 Noutati legislative

Potrivit unui proiect de Hotărâre, începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, va fi 1900 lei lunar.

Potrivit Codului Rutier, amenzile contravenționale se stabilesc în funcție de numărul punctelor-amendă aplicate, iar valoarea unui punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin Hotărâre a Guvernului.

În aceste condiții, pentru a nu genera creșteri excesive ale cuantumului amenzilor raportat la veniturile cetățenilor și la gravitatea faptelor, Ministerul Afacerilor Interne a trimis către Ministerul Finanțelor Publice propunerea de menținere în anul 2018 a punctului-amendă, la valoarea din prezent, respectiv 145 de lei.

În prezent, cuantumul amenzilor rutiere se situează între 290 și 2.900 de lei, iar în cazul contravențiilor aplicate persoanelor juridice, acestea pot ajunge până la 14.500 de lei.

Propunerea de plafonare a valorii punctului de amendă la nivelul actual va fi integrată într-un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal – bugetare în anul 2018, care va fi promovat în Guvern de Ministerul Finanțelor Publice și prin care va fi modificată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Cuvinte cheie: >