Cauza Mihalache împotriva României (cererea nr. 54012/10) se referă la articolul 4 din Protocolul nr. 7 la Convenția europeană a drepturilor omului (dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de două ori).
Reclamantul, Erik Aurelian Mihalache, este cetățean român care s-a născut în 1975 și locuiește în Tulnici (România). La 3 mai 2008, domnul Mihalache a fost oprit de poliție în timp ce conducea și a fost supus unui test de alcoolemie. Testul a fost pozitiv, astfel că polițiștii i-au solicitat reclamantului să-i însoțească la spital pentru recoltarea probelor biologice în vederea determinării nivelului de alcool din sânge. Dl Mihalache a refuzat. În iulie 2008, a fost începută urmărirea penală împotriva sa pentru refuzul de la prelevarea de mostre biologice.
În august 2008, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală pe motiv că fapta nu prezenta gradul de pericol social al unei infractiuni. Cu toate acestea, procurorul i-a aplicat reclamantului o amendă administrativă de aproximativ 250 de euro (la momentul respectiv). Reclamantul a plătit amenda.
În ianuarie 2009, procurorul ierarhic superior a anulat amenda administrativă, considerând că pedeapsa nu a fost adecvată, având în vedere gradul de pericol social, natura normelor încălcate și circumstanțele în care au fost comise faptele. Urmărirea penală a fost redeschisă, iar reclamantul a fost judecat și condamnat la un de inchisoare cu suspendare printr-o hotărâre definitivă a Curții de Apel Galați din 14 iunie 2010.
Plângerea a fost depusă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, la 10 septembrie 2010. Invocând articolul 4 din Protocolul nr 7 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului (dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de două ori), dl Mihalache s-a plâns că a fost pedepsit de două ori pentru aceeași faptă. La 19 iunie 2013, cererea a fost comunicată Guvernului român, împreună cu întrebările Curții.
Camera căreia i-a fost atribuită cauza s-a desesizat în favoarea Marii Camere a Curții Europene a Drepturilor Omului la 27 martie 2018.
În hotărârea din 8 iulie 2019, Marea Cameră, în unanimitate, a constatat că a fost încălcat articolul 4 din Protocolul nr. 7 (dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de două ori) la Convenția europeană a drepturilor omului.
Marea Cameră a constatat că reclamantul a fost judecat de două ori pentru aceeași infracțiune, cu încălcarea principiului ne bis in idem și că redeschiderea procedurilor nu a fost justificată. Reclamantul a făcut obiectul unui set inițial de proceduri penale, în cursul căreia procurorul i-a aplicat o amendă administrativă, sancțiune devenită definitivă la expirarea termenului prevăzut la articolul 249^1 din Codul de procedură penală. Ulterior, procurorul ierarhic superior a anulat această decizie și l-a trimis pe reclamant în judecată, ceea ce constituie o dublare a procedurilor. O astfel de dublare a procedurilor ar putea fi compatibilă cu articolul 4 din Protocolul nr. 7, dacă cel de-al doilea set de proceduri constituie o redeschidere în conformitate cu condițiile prevăzute la articolul 4 § 2 din Protocolul nr. 7, respectiv ”dacă fapte noi sau recent descoperite sau un viciu fundamental în cadrul procedurii precedente sunt de natură să afecteze hotărârea pronunţată”
Având în vedere că niciuna dintre situațiile prevăzute la articolul 4 § 2 din Protocolul nr. 7 nu a fost observată în cauză, CEDO a concluzionat că reclamantul a fost judecat de două ori pentru aceeași infracțiune, cu încălcarea principiul ne bis in idem.
Cuvinte cheie: cauza Mihalache împotriva României > non bis in idem