Măsuri detaliate privind noul sistem în materie de TVA pentru comercianții online

12 decembrie 2018 Business UE

Comisia Europeană a anunțat miercuri, 12 decembrie 2018, noi măsuri detaliate care vor facilita tranziția către noile norme privind TVA (taxa pe valoarea adăugată) pentru comerțul electronic, care intră în vigoare în ianuarie 2021.

Un nou sistem în materie de TVA pentru comercianții online

Normele de punere în aplicare propuse vor garanta că un sistem complet nou în materie de TVA este pregătit pentru companiile care vând mărfuri online după intrarea în vigoare, în 2021, a noului cadru convenit. Normele introduc noi elemente de bază pentru sistemul care va le fi necesar companiilor online pentru a beneficia pe deplin de piața unică a UE.

Portalul electronic pentru TVA sau „ghișeul unic” pentru companii introdus prin aceste măsuri va permite companiilor care vând mărfuri online clienților lor să își îndeplinească obligațiile în materie de TVA în UE prin intermediul unui portal online ușor de utilizat, în propria lor limbă.

În absența portalului, companiile ar trebui să se înregistreze în scopuri de TVA în fiecare stat membru al UE în care doresc să vândă — o situație menționată de companii ca fiind unul dintre cele mai mari obstacole pentru întreprinderile mici care desfășoară activități comerciale transfrontaliere. Sistemul este deja în vigoare pentru furnizorii de servicii electronice din 2015 și funcționează bine.

Citeste mai mult  Comisia Europeană propune renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în 2019

Garantarea plății TVA-ului atunci când mărfurile sunt vândute prin intermediul piețelor online de către comercianți independenți

Începând din 2021, marile piețe online vor deveni responsabile pentru colectarea TVA-ului la vânzarea de mărfuri către consumatorii din UE de către companiile din afara UE care își desfășoară activitatea pe platformele lor. Propunerile clarifică situațiile în care se consideră că platformele online au facilitat o vânzare între utilizatori și prezintă în detaliu evidențele pe care aceste platforme trebuie să le țină pentru vânzările realizate prin intermediul interfeței lor. Având în vedere că piețele online vor fi răspunzătoare pentru TVA-ul neplătit, autoritățile vor fi sigure că pot solicita plata taxei datorate atunci când comercianții din afara UE nu au respectat normele.

Mai exact, noile norme vor garanta faptul că pentru mărfurile vândute din spațiile de depozitare situate pe teritoriul UE se va percepe valoarea corectă a TVA-ului, chiar și atunci când, din punct de vedere tehnic, mărfurile sunt vândute consumatorilor de către companii din afara UE. În prezent, poate fi dificil pentru statele membre să obțină TVA-ul datorat pentru mărfuri vândute din așa-numitele „centre de onorare a comenzilor (fulfilment centres)”.

Citeste mai mult  Parchetul european, aprobat de PE

Noile măsuri tehnice au fost elaborate în consultare cu platformele online și cu autoritățile statelor membre. Ele sunt completate de simplificări în materie de TVA pentru a garanta că piețele nu sunt împovărate în mod nejustificat și că pot continua să se concentreze asupra activităților comerciale esențiale.

Cuvinte cheie: >