În cadrul ședinței de guvern din 26 octombrie, ministrul finanțelor, Ionuț Mișa, a prezentat pe scurt măsurile fiscale pe care executivul intenționează să le introducă de anul viitor. Astfel, potrivit declarațiilor acestuia, cele mai importante măsuri sunt:
- Scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, pentru veniturile din salarii, pensii, chirii, dobânzi, activități agricole. ”Astfel, avem astăzi 4,85 de milioane de salariați care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt zece milioane de români care au depozite bancare și care vor plăti astfel un impozit mai mic pe dobânzi. Sunt peste 250 de mii de pensionari care au pensii mai mari de 2000 de lei și care vor plăti, după această modificare, un impozit redus pe suma care depășește acest prag de 2000 de lei. Sunt peste 500 de mii de cetățeni care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din activitățile independente sau din drepturi de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnaliști. Toți românii care au închiriat o locuință, un teren sau alte bunuri vor plăti, de asemenea, un impozit redus pe chiria primită. De asemenea, toți românii și firmele care desfășoară activități agricole vor plăti un impozit redus de 10% pentru veniturile obținute. De asemenea, se prevede creșterea cu 60% a deducerilor personale pentru românii cu salarii mici, ceea ce înseamnă că aceștia vor rămâne cu mai mulți bani în mână după aplicarea taxelor și impozitelor. Astfel, pentru cei cu salariu minim, suma scutită de impozit va crește de la 300 de lei la 510 de lei, iar în cazul celor care au copii sau au alte persoane în întreținere se mai adaugă o sumă de 160 de lei pentru fiecare copil, față de 100 de lei în prezent”, a declarat ministrul finanțelor.
- Reducerea contribuțiilor sociale și trecerea acestora în dreptul salariaților. ”Contribuțiile scad cu două puncte procentuale; din totalul contribuțiilor de la 39,25 plătite astăzi la un salariu brut, ele se vor reduce și vor ajunge la 37,25%. Asta înseamnă mai multe contribuții în beneficiul salariatului. Din totalul de 22,75% contribuții plătite în dreptul firmei, 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În totalul din salariul brut, 35% vor fi contribuții plătite de angajator în numele salariatului. Deci, vor fi mai mulți bani pentru pensie și sănătate pentru fiecare angajat. Contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% după transferul de 20 de puncte la salariat, scad de asemenea la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente, concediu medical, creanțe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuție care se va numi contribuție asiguratoare pentru muncă,” a precizat Ionuț Mișa. De asemenea, numărul de contribuții plătite în prezent de salariat și angajator, se va reduce de la nouă la trei: contribuția pentru pensie -CAS-ul -plătită pentru salariat, contribuția pentru sănătate -CASS-ul- plătită pentru salariat, contribuția asiguratoare pentru muncă – suportată de către angajator. ”Scad contribuțiile pentru condițiile de pensie, pentru condiții deosebite sau speciale de muncă. Astfel CAS-ul pentru condiții deosebite de muncă scade de la 31,3% la 29%, cu minus 2,3 puncte procentuale. CAS-ul pentru condiții speciale de muncă scade de la 36,3% la 33%, cu 3,3 puncte procentuale”, a mai precizat ministrul.
- Cei care desfășoară activități independente (medici, avocați, notari, jurnaliști, scriitori, artiști etc.) nu vor mai plăti contribuții sociale raportate la sumele obținute din aceste activități. Aceste contribuții se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie.
- Firmele cu cifra de afaceri sub un milion de euro vor plăti un impozit de 1%. ”Pentru 450 de mii de firme care au o cifră de afaceri de sub un milion de euro se va institui un impozit de doar 1% pe cifra de afaceri față de impozitul de 16% pe profit, cât se plătește în prezent.”
Cuvinte cheie: contributii sociale > impozit pe venit