Menționarea eronată a valorii punctului-amendă în procesul-verbal de contravenție

Menționarea eronată a valorii punctului-amendă, amenda fiind aplicată într-un cuantum superior celui prevăzut de lege, determină anularea procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției.

Extras din considerentele Tribunalului Vrancea:

”Procesul verbal de contravenție este lovit de un viciu de legalitate, fiind întocmit cu încălcarea prevederilor privind individualizarea sancțiunilor. În acest sens, individualizarea s-a făcut în mod greșit în baza unui calcul eronat, întrucât la momentul întocmirii procesului-verbal, valoarea unui punct-amendă era de 125 lei, în loc de 145 de lei. Agentul constatator a aplicat apelantului 9 puncte-amendă, respectiv 1.305 lei (9 x 145 lei = 1.305 lei), dar a menționat în mod eronat valoarea punctului-amendă de la data întocmirii procesului-verbal de contraventie, respectiv 18.04.2017, în timp ce fapta contraventionala a fost savarsita la data de 29.01.2017. Ca atare, menționându-se eronat valoarea punctului-amendă, respectiv 145 de lei, în loc de 125 de lei, amenda nu a fost aplicată în cuantumul prevăzute de lege, ci într-un cuantum superior, astfel că apelantului i s-a produs o vătămare prin menționarea eronată a valorii punctului-amendă.

Citeste mai mult  Titlu executoriu emis de Casa de Asigurări de Sănătate anulat

Or, amenda are un caracter legal și nu s-ar putea aplica o sancțiune într-un cuantum care sa nu se situeze în limitele stabilite ori sa fie determinata pe baza altor criterii decat cele reglementate. Indiferent de gravitatea faptei sau de particularitațile faptuitorului, limitele amenzii nu pot fi depășite decât daca aceasta depasire este prevazuta expres.

Întrucât, în speță, agentul constatator a fost în eroare cu privire la valoarea punctului-amendă, calculând amenda aplicata la o valoare mai mare decat cea existenta la data savarsirii faptei contraventionale, acesta a încălcat dispozițiile art. 21 alin. 3 din OG nr. 2/2001 referitor la modalitatea de individualizare a sancțiunii contravenționale. În consecință, Tribunalul, în temeiul art. 480 alin. 2 NCPC și art. 34 din OG nr. 2/2001, va admite apelul, va schimba in tot sentinta de fond, in sensul ca va admite plângerea formulată de către apelant și va anula procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției.” (Tribunalul Vrancea, Decizia civilă nr. 1557 din 11 decembrie 2018, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: >