Inregistrarea audio realizata fara acordul partilor nu poate fi utilizata ca proba in proces, intrucat este obtinuta cu incalcarea bunelor moravuri.
”Potrivit art. 341 CPC„ Sunt mijloace materiale de probă lucrurile care prin însușirile lor, prin aspectul lor ori semnele sau urmele pe care le păstrează servesc la stabilirea unui fapt care poate duce la soluționarea procesului „ , iar potrivit alineat 2 al aceluiasi articol „ Sunt, de asemenea, mijloace materiale de probă și fotografiile, fotocopiile, filmele, discurile, benzile de înregistrare a sunetului, precum și alte asemenea mijloace tehnice, dacă nu au fost obținute prin încălcarea legii ori a bunelor moravuri.”
Din analiza art. 341 CPC rezulta ca pentru ca benzile de înregistrare a sunetului sa fie mijloace materiale de probă trebuie sa nu fi fost obținute prin încălcarea legii ori a bunelor moravuri .
Analizand inregistrarea audio depusa in cauza se constata ca in data de 22.05.2015 a existat un conflict verbal intre parti care s-a desfasurat in mare parte pe terenul reclamantei, iar politistul care a efectuat inregistrarea nu le-a cerut consimtamantul partilor pentru efectuarea inregistrarii.
Instanta nu va considera ca inregistrarea audio este proba in acest dosar deoarece a fost obtinuta fara acordul partilor, ceea ce inseamna ca a fost obtinuta prin incalcarea bunelor moravuri.” (Tribunalul Sibiu, Secția I civilă, Decizia nr. 673/2015, www.rolii.ro)
Cuvinte cheie: inregistrare audio > mijloc de proba