Monitorizarea plăților cu cardul vs. dreptul la viață privată

ANAF va primi, în cazul plăților electronice efectuate cu cardul, doar informații privind data, valoarea și contul tranzacțiilor realizate prin intermediul POS, anunță instituția într-un comunicat în legătură cu proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Scopul proiectului aflat în dezbatere publică este acela de a permite ANAF monitorizarea tranzacțiilor și a fluxurilor de bani utilizați pentru plata bunurilor sau serviciilor achiziționate.

Având în vedere inexistența vreunui interes instituțional vizavi de datele personale, în proiect se va înlocui solicitarea de raportare a unor informații precum codul de autorizare a plãții, numãrul de card sau detaliile privind identitatea deținãtorului unui card, cu solicitarea comunicãrii detaliilor (datã, valoare și cont) tranzacțiilor realizate prin intermediul POS, precizează ANAF. 

APADOR-CH cere Guvernului să-și retragă proiectul de HG în discuţie

”APADOR -CH protestează faţă de modul abuziv prin care ANAF-ul se autoabilitează să încalce grav viaţa privată a persoanelor, prin monitorizarea (fără niciun fel de autorizare judecătorească) a oricărei operaţiuni financiare efectuate de orice deţinător de card.

Citeste mai mult  Elveția renunță la secretul bancar

Pe lângă faptul că ANAF-ul şi Ministerul de Finanţe vor să fie mai “tari” decât procurorii (care au, totuşi, nevoie de autorizaţie de la judecător pentru intruziunile grave în viaţa privată), aceste structuri fiscale doresc să se situeze deasupra Constituţiei şi Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO)”, arată asociația într-un comunicat.

”Potrivit prevederilor constituţionale, drepturile şi libertăţile fundamentale nu pot fi restrânse/afectate decât prin lege, nu şi prin alte acte normative cu putere inferioară legii, cum sunt HG-urile. În acest sens, art. 115 al. 6 din Constituţie interzice expres restrângerea, afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prin ordonanţă de urgenţă (OUG), deoarece numai legea le poate restrânge/afecta. Este de la sine înţeles că dacă prin OUG nu pot fi afectate drepturi şi libertăţi, cu atât mai puţin acestea pot fi afectate prin HG, act normativ cu putere inferioară legii şi OUG”, subliniază APADOR-CH.

Este evident că datele privind operaţiunile efectuate de către deţinătorul unui card sunt date cu caracter personal, potrivit art. 3 lit. a din Legea nr. 677/2001 şi fac parte integrantă din ceea ce înseamnă viaţa privată a persoanei. Dreptul la viaţa privată este prevăzut în art. 26 din Constituţie şi în art. 8 din CEDO.

Citeste mai mult  Persoanele cu librete de economii nu pot fi despăgubite

Mai mult, chiar în paragraful 2 al art. 8 din CEDO se prevede, printre altele, că nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea dreptului la respectarea vieţii private şi de familie decât în măsura în care acest amestec este prevăzut de lege. Deci, potrivit CEDO, numai prin lege (nu şi prin HG) poate fi restrâns, sub orice formă, dreptul la viaţa privată”, precizează asociația în comunicat.

Cuvinte cheie: > >