Neindeplinirea procedurii de comunicare a deciziei de impunere determina imposibilitatea calcularii penalitatilor si majorarilor de intarziere

”Conform dispozitiilor art. 222 din Legea nr. 95/2006, fiecare asigurat are dreptul de a fi informat cel putin o dat pe an, prin casele de asigurari, asupra serviciilor de care beneficiaza, a nivelului de contributie personala si a modalitatilor de plata, precum si asupra drepturilor si obligatilor sale, dispozitii din care rezulta obligatia paratei, CJAS Ilfov de a informa pe reclamanta asupra obligatiei platii contributiei si a nivelului acestuia, datorata catre FNUASS. De altfel, aceasta este o obligatie de informare care isi are fundamentul in dispozitiile art. 31 alin. 2 din Constitutia Romaniei, text ce obliga autoritatile si institutiile publice, potrivit competentelor ce le revin, sa asigure corect informarea cetatenilor, in sfera lor de activitate.

Instanta retine ca parata CJAS Ilfov nu si-a indeplinit obligatia de a instiinta pe reclamanta, iar numai in situatia in care acesta nu isi indeplinea obligatia, sa calculeze si sa impuna plata accesoriilor ca reprezentand dobanzi si penalitati.

Chiar daca aceste obligatii de plata sunt accesorii obligatiile principale datorate de reclamanta, in sarcina acesteia nu poate fi retinuta vreo culpa de neplata cata vreme aceasta, de buna credinta si-a depus declaratiile pentru stabilirea obligatiilor fiscale catre Administratia Financiara, de unde de altfel si parata–intimata le-a preluat pentru calculul contributiei, si mai mult, cum s-a aratat, pana la data deciziei de impunere, in tot intervalul de timp analizat, intimata nu si-a indeplinit ea insasi obligatiile legale corelative.

Citeste mai mult  Violență verbală pe Facebook. Justificarea emiterii unui ordin de protecție

Asa fiind, cum recurentei i s-a comunicat decizia de impunere in care se prevad atat obligatiile de plata principale (contributia) cat si cele accesorii, fara o notificare prealabila asupra platii contributiei la FNUASS, instanta apreciaza faptul ca recurenta nu poate fi obligata si la plata penalitatilor si majorarilor de intarziere.” (ICCJ, Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal, Decizia nr. 639/2014)

Nota: Decizia ICCJ a fost data publicitatii de Baroul Mehedinti.

Cuvinte cheie: > >