Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului

12 decembrie 2016 Drept Penal Jurisprudenta

”Fapta inculpatei CSN, care începând cu luna martie 2014 și până în aprilie 2015, la mai multe dintre datele fixate prin hotărârile judecătorești executorii ca date de vizitare a copilului de către tată, nu i-a permis fostului soț, BCL, să-și viziteze fiica minoră, conform programului stabilit de instanță, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului, prevăzută de art. 379 alin. 2 C.pen.

În ceea ce privește latura obiectivă a acestei infracțiuni, instanța reține că elementul material constă, în cauza de față, în acțiunea inculpatei, căreia i s-a încredințat minora BMC, de a o împiedica în mod repetat pe persoana vătămată BCL, să aibă legături personale cu minora, în condițiile stabilite de instanță. Maniera în care persoana vătămată era primită în datele fixate pentru vizită, cu ostilitate tacită evidentă (fără a i se permite accesul în locuință, deși executorul judecătoresc și reprezentanți ai D.G.A.S.P.C. aveau voie să intre inclusiv în camera copilului), au reprezentat pentru copil un motiv serios pentru ca acesta să refuze întâlnirile cu tatăl său. La aceasta s-a adăugat refuzul evident al inculpatei de a determina și de a pregăti în orice fel copilul să meargă la plimbare cu tatăl său, iar în unele cazuri a creat condițiile „favorabile” ale unui refuz, căci i-a îngăduit minorei să rămână în camera sa și să vizioneze filme de desene animate la ora la care persoana vătămată venea să o vadă.

Citeste mai mult  Condițiile exonerării de la plata cheltuielilor de judecată. Extras de cont comunicat anterior cererii de chemare în judecată

Urmarea imediată este reprezentată de atingerea relațiilor sociale referitoare la familie, și la dreptul minorului de a avea legături personale cu ambii părinți. Cu privire la legătura de cauzalitate, instanța apreciază că aceasta este una directă, refuzul minorei de a-și vedea tatăl, respectiv, refuzul de a permite vizitarea minorei de către acesta, fiind consecința acțiunilor repetate ale mamei.”(Judecătoria Sectorului 5 București, Sentința penală nr. 417/2016, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: >