Noi norme privind combaterea spălării banilor

11 octombrie 2018 UE

Joi, 11 octombrie 2018, Consiliul UE a adoptat în mod oficial Directiva privind combaterea prin măsuri de drept penal a spălării banilor.

Noile norme includ:

– stabilirea de norme minime privind definirea infracțiunilor și a sancțiunilor legate de spălarea de bani. Activitățile de spălare de bani se vor sancționa cu o pedeapsă maximă cu închisoarea de 4 ani, iar judecătorii pot impune sancțiuni și măsuri suplimentare (de exemplu, excluderea temporară sau permanentă de la accesul la finanțarea publică, amenzi etc.) se vor aplica circumstanțe agravante cazurilor legate de organizații criminale sau infracțiunilor săvârșite în cursul exercitării anumitor activități profesionale.

– posibilitatea de a trage la răspundere entitățile juridice pentru anumite activități de spălare a banilor, acestea fiind pasibile de o serie de sancțiuni (de exemplu, excluderea de la ajutorul public, plasarea sub supraveghere judiciară, lichidarea judiciară etc.)

– înlăturarea obstacolelor din calea cooperării judiciare și polițienești transfrontaliere, prin introducerea de dispoziții comune care urmăresc perfecționarea investigațiilor. Pentru cazurile transfrontaliere, noile norme clarifică ce stat membru are jurisdicție și modul în care statele membre implicate cooperează, precum și modalitățile de implicare a Eurojustului.

Citeste mai mult  România în fața CJUE pentru că nu a adoptat un plan de urgență în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze

După publicarea directivei în Jurnalul Oficial al UE, statele membre au la dispoziție 24 de luni pentru a o transpune în dreptul lor intern.

Cuvinte cheie: >