Noi norme vizând prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului

16 mai 2018 UE

La 14 mai 2018, Consiliul UE a adoptat o directivă de consolidare a normelor UE vizând prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului.

Directiva își propune să elimine finanțarea activităților infracționale fără a împiedica funcționarea normală a sistemelor de plăți. Directiva, care modifică Directiva 2015/849, face parte dintr-un plan de acțiune lansat în urma unui val de atentate teroriste care au avut loc în Europa în 2016.

„Aceste noi norme răspund necesității unei mai bune securități în Europa prin eliminarea în continuare a resurselor aflate la dispoziția teroriștilor”, a spus Vladislav Goranov, ministrul finanțelor din Bulgaria, care deține în prezent Președinția Consiliului. „Normele ne vor permite să perturbăm rețelele infracționale fără a compromite drepturile fundamentale și libertățile economice.”

Directiva a fost adoptată în cadrul unei reuniuni a Consiliului Afaceri Generale, fără dezbatere. Această adoptare urmează unui acord la care s-a ajuns cu Parlamentul European în decembrie 2017. Parlamentul a aprobat textul convenit la 19 aprilie 2018.

Principalele modificări la Directiva 2015/849 constau în:

  • extinderea accesului la informații privind beneficiarii reali, îmbunătățind transparența cu privire la proprietarii societăților și ai fiduciilor;
  • abordarea riscurilor legate de cardurile preplătite și monedele virtuale;
  • cooperarea dintre unitățile de informații financiare;
  • verificări îmbunătățite privind tranzacțiile care implică țările terțe cu grad ridicat de risc.

Cuvinte cheie: >