Noi reglementări în materie de concurență. Recunoașterea faptei anticoncurențiale pe parcursul investigaţiei = 30% amendă redusă

Guvernul a aprobat la data de 30 iunie 2015, printr-o Ordonanță de Urgență, o serie de măsuri de eficientizare în materie de concurență.

Astfel, în conformitate cu prevederile Uniunii Europene, pentru a stimula companiile să recunoască săvârșirea unei fapte anticoncurențiale anterior finalizării investigației, s-a introdus în Legea Concurenței, procedura tranzacționării. Această procedură prezintă avantaje atât pentru autoritatea de concurenţă, cât și pentru companii. Mecanismul procedurii tranzacționării constă în recunoașterea faptei anticoncurențiale pe parcursul investigaţiei. Până acum, companiile puteau recunoaşte că au săvârşit o faptă anticoncurennţială doar după finalizarea raportului de investigaţie, în cadrul procedurii de audiere.

În urma noilor modificări, compania care îşi recunoaşte vina pe parcursul investigaţiei poate beneficia de o reducere a amenzii cuprinsă între 10% şi 30% din valoarea iniţială a acesteia (în prezent legea prevede o reducere de doar 10%).

De asemenea, prin această Ordonanță se crează cadrul legislativ care să permită efectuarea de inspecții inopinate în orice spații în care întreprinderile își desfășoară activitatea. Prin această măsură se elimină încercările de obstrucționare a inspecței inopinate prin folosirea argumentului că spațiul în care întreprinderea își desfășoară activitatea nu este deținută legal de către aceasta.

Citeste mai mult  Cesionarea proiectelor în cadrul programului Start-Up Nation este legală

Ordonanța reglementează și termenul actual de la 48 de ore la 72 de ore, în care poate fi atacată hotărârea instanţei pentru respingerea autorizării solicitate în scopul efectuării unei inspecții inopinate.

Cuvinte cheie: >