Group 1

Noi reglementări privind descalificarea sportivilor în caz de dopaj

30 iulie 2015 Noutati legislative

Guvernul a aprobat in şedinţa din data de 28 iulie 2015, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2006 privind completarea situațiilor referitoare la descalificarea sportivilor în caz de dopaj, se arată într-un comunicat.

Potrivit actului normativ, o încălcare a Codului Anti-Doping într-un sport individual, survenită în timpul unei testări în competiție, duce automat la descalificarea rezultatelor individuale obținute în acea competiție, cu toate consecințele ce decurg de aici, inclusiv retragerea medaliilor, a punctelor și a premiilor.

Sancțiunea se aplică tuturor rezultatelor individuale obținute de sportiv la data prelevării probei, în urma prezenței substanței interzise sau a metaboliților acestora în proba biologică a sportivului, sau la data săvârșirii încălcărilor reglementărilor anti-doping, prin folosirea de substanțe interzise sau a metaboliților acestora, falsificarea sau tentativa de a falsifica orice parte a controlului doping.

Sancțiunea prevăzută pentru încălcarea reglementărilor anti-doping ca urmare a necomunicării datelor de localizare sau test neefectuat este suspendarea pe doi ani, cu posibilitatea reducerii acesteia la o perioadă minimă de un an, cu excepția situațiilor în care există un istoric de modificare a informațiilor de localizare de ultim moment sau o conduită similară a sportivului, care generează o suspiciune gravă de încercare a evitării procedurii de testare.

Citeste mai mult  Judecătorii condamnaţi definitiv pentru infracţiuni de corupţie nu beneficiază de pensia de serviciu

În cazul prezenței unei substanțe interzise sau a metaboliților acesteia în proba biologică, suspendarea este de patru ani la prima abatere, cu excepția substanțelor specifice.

Din lista substanțelor nespecifice fac parte agenții anabolici, hormonii peptidici și metode interzise.

Cuvinte cheie: > > >