Group 1

Noi reguli UE de protecție a datelor

14 aprilie 2016 Noutati legislative UE

Noile reguli UE de protecție a datelor, destinate să restabilească controlul cetățenilor asupra datelor lor personale și să creeze un nivel înalt și uniform de protecție a datelor în UE, adaptat erei digitale, au fost aprobate joi, 14 aprilie, de Parlamentul European.

Reforma privind protecția datelor constă într-un pachet legislativ care se referă la două instrumente legislative: Regulamentul general privind protecția datelor și Directiva privind protecția datelor în domeniul aplicării legii.

Noul regulament ce va înlocui actuala directivă privind protecția datelor, care datează din 1995, când internetul era încă incipient, va conferi cetățenilor mai mult control asupra informațiilor lor private în lumea digitizată a telefoanelor inteligente, mediilor sociale, băncilor online și transferurilor globale.

Noile reguli includ prevederi privind:

  • dreptul de a fi uitat
  • ”consimțământ clar și afirmativ” privind procesarea datelor personale de către persoana respectivă
  • dreptul de a transfera datele personale către un alt furnizor de servicii
  • dreptul de a ști dacă datele au fost furate
  • siguranța că politicile privind viața personală sunt explicate clar și în limbaj simplu
  • mai bună aplicare a legii și amenzi de până la 4% din cifra de afaceri totală globală a companiei pentru a preîntâmpina încălcarea legii
Citeste mai mult  CJUE. Acțiunea pauliană intră sub incidența „materiei contractuale” în sensul Regulamentului (UE) nr. 215/2012

Directiva privind transferul de date în scopuri judiciare și polițienești se va aplica transferurilor de date transfrontaliere în UE și va stabili pentru prima dată standarde minime pentru procesarea datelor în scopuri polițienești în fiecare stat membru.

Noile reguli au ca obiectiv protejarea cetățeanului, fie victimă, infractor sau martor, prin stabilirea unor drepturi și limite clare privind transferul de date în scopuri de prevenire, investigare, detectare sau procesare a infracțiunilor sau de executare a pedepselor penale, inclusiv protecția împotriva și prevenirea amenințărilor la securitatea publică. Totodată, cooperarea dintre autoritățile competente din statele membre va putea deveni mai ușoară și mai efectivă.

Regulamentul va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Prevederile sale se vor aplica direct în toate statel membre la doi ani după această dată. Statele membre vor avea doi ani la dispoziție pentru a transpune prevederile directivei în legislațiile naționale.

Mai multe detalii cu privire la noile reglementări AICI.

Cuvinte cheie: > >