Norme simplificate în materie de TVA aplicabile întreprinderilor mici

23 februarie 2020 UE

Consiliul UE a adoptat marți, 18 februarie, norme simplificate în materie de TVA aplicabile întreprinderilor mici.

Scopul noilor măsuri este de a reduce sarcina administrativă și costurile de asigurare a conformității pentru întreprinderile mici și de a crea un mediu fiscal care va ajuta întreprinderile mici să crească și să facă comerț transfrontalier mai eficient.

Întreprinderile au obligații administrative în materie de TVA și acționează drept colectori de TVA. Acest lucru generează costuri de asigurare a conformității care sunt proporțional mai însemnate pentru întreprinderile mici decât pentru întreprinderile mai mari. Sistemul actual de TVA prevede că scutirea de TVA pentru întreprinderile mici este disponibilă numai pentru întreprinderile naționale. Reforma asupra căreia s-a convenit va permite aplicarea unei scutiri de TVA similare întreprinderilor mici stabilite în alte state membre.

Normele actualizate vor îmbunătăți, și modul în care sunt concepute scutirile, contribuind astfel la reducerea costurilor de asigurare a conformității în ceea ce privește TVA. Acestea vor oferi și posibilitatea de a încuraja asigurarea voluntară a conformității și, prin urmare, de a contribui la reducerea pierderii veniturilor ca urmare a neconformității și a fraudelor în domeniul TVA.

Citeste mai mult  Reglementări mai stricte în Europa pentru WhatsApp, Skype și Facebook Messenger

Textul prevede că întreprinderile mici vor putea beneficia de norme simplificate privind respectarea normelor în materie de TVA dacă cifra lor de afaceri anuală rămâne sub un plafon stabilit de un stat membru în cauză, care nu poate depăși 85 000 EUR. În anumite condiții, întreprinderile mici din alte state membre care nu depășesc acest plafon, vor putea beneficia și ele de pe urma regimului simplificat, în cazul în care cifra lor de afaceri anuală totală în întreaga UE nu depășește 100 000 EUR.

Noile norme se vor aplica de la 1 ianuarie 2025.

Cuvinte cheie: >