Oamenii sunt mai optimiști în ceea ce privește viitorul UE

28 iulie 2014 UE

ceRezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru standard — primul sondaj de opinie desfășurat la nivelul UE după alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, organizate sub sloganul „De data aceasta e altfel”, au fost publicate. Ultimul sondaj Eurobarometru arată că de data aceasta a fost într-adevăr altfel, înregistrându-se evoluții pozitive în mai multe domenii.

1. Un număr record de cetățeni, comparativ cu cifrele din ultimii 10 ani, consideră că părerea lor contează

După alegerile europene, numărul cetățenilor care consideră că părerea lor contează în UE a crescut de la 29% în noiembrie 2013 la 42%. Acesta este cel mai înalt nivel atins de când a fost pusă pentru prima dată această întrebare în cadrul Eurobarometrului standard, cu un deceniu în urmă. În plus, 65% dintre europeni se simt cetățeni ai UE, față de 59% în sondajul Eurobarometru din toamna trecută.

2. Optimismul cu privire la situația economică și la viitorul UE este în creștere

Citeste mai mult  CJUE. Notiunea de "parodie"

Pentru prima dată de la începutul crizei financiare în urmă cu șapte ani, tot mai mulți europeni consideră că situația economică va cunoaște o îmbunătățire în următoarele 12 luni, iar aproape trei din patru persoane nu se așteaptă la o evoluție negativă. Și, tot pentru prima dată în ultimii ani, procentul europenilor care consideră că impactul crizei asupra pieței forței de muncă a atins nivelul său maxim este mai mare decât cel al respondenților care cred că situația poate să se înrăutățească și mai mult.

Sprijinul pentru moneda euro este în creștere şi, de asemenea, oamenii sunt mai optimiști în ceea ce privește viitorul UE. Față de luna noiembrie a anului trecut, s-a înregistrat o creștere cu cinci puncte procentuale a numărului celor care se declară optimiști, în timp ce numărul celor care se declară pesimiști a scăzut cu cinci puncte procentuale. Mai mult de jumătate din populație are în prezent o atitudine optimistă față de viitor, în timp ce numai două din cinci persoane nu împărtășesc pe deplin acest sentiment.

Citeste mai mult  CJUE. Condițiile pentru a fi considerat refugiat

Context

Sondajul Eurobarometru standard din 2014 a fost realizat prin intermediul unor interviuri față în față, desfășurate în perioada 31 mai – 14 iunie 2014. În total, au fost intervievate 32 689 de persoane din toate statele membre ale UE și din țările candidate.

Sursa: europa.eu

Cuvinte cheie: >