Obligatia judecatorului de pastrare a secretului deliberarii si independenta acestuia in cazul anchetarii sale penale

19 august 2014 Uncategorized

Referitor la aparentul concurs intre obligatia judecatorului de pastrare a secretului deliberarii si independenta acestuia in cazul anchetarii sale penale, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat ca:csm

– Judecatorii care, in exercitiul functiunii, comit fapte care ar putea avea caracterul unor infractiuni in orice circumstante nu pot beneficia de imunitate fata de procesul penal ordinar.

– Obligatia judecatorului de pastrare a secretului deliberarii in legatura cu fapta cu privire la care este cercetat penal inceteaza in momentul in care, in conditiile art. 307 din Codul penal i se aduc la cunostinta, inainte de prima sa audiere, calitatea de suspect, fapta pentru care este suspectat, incadrarea juridica a accesteia, drepturile procesuale prevazute la art. 83 din acelasi cod, incheindu-se despre toate acestea un proces verbal.

– Judecatorul poate fi audiat ca martor intr-un proces al carui obiect este savarsirea unei infractiuni in legatura cu procesul deliberarii.

– Judecatorul fata de care s-a inceput urmarirea penala pentru sarvasirea unei fapte de coruptie ar trebui sa se abtina de la solutionarea pricinilor cu aceasta natura pana la clarificarea situatiei sale, intrucat se incalca aparenta de impartialitate si obiectivitate de care orice judecator este raspunzator.

Citeste mai mult  Avocat scos din sala in timpul exercitarii mandatului de aparator. Punctul de vedere al Baroului Cluj

– Principiile independentei, impartialitatii si integritatii judecatorului consacra, in primul rand, obligatii, care nu pot fi invocate drept justificari pentru disimularea unei conduite care este ea insasi o amenintare a independentei si impartialitatii justitiei si a procesului echitabil, cum este cazul coruptiei.

– Judecatorul poate fi audiat cu privire la fapte care vizeaza orice interferenta exterioara procesului cognitiv al deliberarii, care pot avea caracter ilicit,  dar nu si cu privire la procesul cognitiv propriu-zis al deliberarii.

 

Cuvinte cheie: > >