Ordinele de restricție, de protecție și de interdicție emise în România pot fi recunoscute rapid și ușor în orice stat membru UE, prin simpla certificare

13 ianuarie 2015 Drept Civil UE

Începând cu data de 11 ianuarie 2015, au intrat în vigoare noi norme europene, datorită cărora, ordinele de restricție, de protecție și de interdicție emise în România pot fi recunoscute rapid și ușor în orice stat membru UE, prin simpla certificare, se arată într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Astfel, un cetățean român care a suferit de pe urma violenței în familie va putea, prin simpla transferare a ordinului de restricție, să se simtă în siguranță și atunci când călătorește în afara țării, fără a fi nevoit să mai parcurgă proceduri complicate.

Noul mecanism este alcătuit din două instrumente distincte: Regulamentul privind recunoașterea reciprocă a măsurilor de protecție în materie civilă și Directiva privind ordinul european de protecție. Împreună, cele două instrumente vor garanta că toate victimele violenței au posibilitatea de obține recunoașterea ordinelor de protecție de care beneficiază în orice stat membru al UE.

Cuvinte cheie: > >