Ordonanța pentru modificarea Codului fiscal, publicată în Monitorul Oficial

12 noiembrie 2017 Noutati legislative

Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Codului fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 885 din 10 noiembrie 2017. Actul normativ aduce o serie de modificări deosebit de importante privind impozitul pentru IMM-uri, impozitul pe venit și contribuțiile sociale, modificări ce urmează ce intre în vigoare la 1 ianuarie 2018.

În domeniul impozitării societăților, Ordonanța de urgență stabilește că IMM-urile care realizează venituri de la 500.000 euro la 1.000.000 euro și care în prezent plătesc impozit de 16% pe profit, vor plăti începând cu 1 ianuarie 2018 impozit de 1% pe veniturile realizate.

În domeniul contribuțiilor sociale obligatorii, ordonanța stabilește transferul sarcinii fiscale a obligațiilor privind contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat în cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor.

În domeniul impozitului pe venit, ordonanța prevede reducerea cotei de la 16% la 10%. Astfel, cota de impozitare scade pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din investiţii (mai puțin veniturile din dividende, pentru care se menține cota de impozit de 5%), din pensii, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din premii și din alte surse.

Cuvinte cheie: > > >