OUG nr. 114/2018, modificată

30 martie 2019 Noutati legislative

Guvernul a adoptat în ședința din 29 martie 2019 o ordonanță de urgență prin care modifică OUG 114/2018, OUG 50/2010 și OUG 52/2016. Actul normativ modificator a fost publicat în aceeași zi în Monitorul Oficial cu numărul 245.

Potrivit declarațiilor premierului, ”prin aceste modificări, în formula de calcul a dobânzilor variabile din contractele de credit în lei, indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare, care se publică pe site-ul BNR.

Din 2 mai 2019, noul indice de referință se aplică doar creditelor noi contractate de populație. În consecință, noul indice se va aplica și noilor credite de refinanțare a creditelor aflate în derulare.

În ceea ce privește taxa anuală pe active financiare datorată de instituțiile bancare, se ajustează mecanismul de calculare prin:

  • restrângerea bazei de impozitare a activelor financiare,
  • stabilirea unor cote diferențiate de impozitare, în funcție de cota de piață a fiecărei bănci,
  • reducerea până la zero a taxei, în funcție de numărul creditelor acordate sectorului neguvernamental (societăților nefinanciare și gospodăriilor populației) și ajustarea dobânzilor la depozite și la credite.
Citeste mai mult  Modificarea Codului rutier pentru ca poliția locală să poată constata contravențiile în domeniul circulației rutiere - propunere legislativă

Taxa pe active financiare nete se determină semestrial de către fiecare instituție bancară, cu regularizare anuală, prin aplicarea cotelor de impozitare asupra bazei impozabile. Termenul de plată a taxei pe active, calculată la nivelul primului semestru, este 25 august. Regularizarea acesteia se realizează până la 25 august din anul următor.”

De asemenea, premierul a declarat că, ”în legătură cu Pilonul al II-lea de pensii, au avut loc consultări cu acționarii și administratorii de pensii private din România, Ministerul Muncii și Justiției Sociale și Autoritatea de Supraveghere Financiară, astfel că se suspendă până la 31 mai 2019 aplicarea reglementărilor privind cerințele de capital ale administratorilor fondurilor de pensii. Măsura este necesară pentru a permite administratorilor fondurilor de pensii private adaptarea la noile condiții de capital social din piață. Pe perioada suspendării se revine la capitalul social minim obligatoriu prevăzut pentru un administrator de fond privat de pensii de minim 4 milioane de euro, în echivalent lei. După 1 iunie 2019, cotele de capital minim obligatoriu trebuie plătite până la 31 decembrie 2019.”

Citeste mai mult  Decrete semnate de Presedintele Romaniei - 17 aprilie 2015

În domeniul energiei, se menține plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică pentru toți consumatorii casnici, concomitent cu renunțarea la plafonarea acestora pentru consumatorii industriali.

În domeniul comunicațiilor, noul act normativ prevede suspendarea până la data de 1 septembrie 2019 a regimului de sancțiuni introdus prin OUG 114/2018 pentru disciplina în construcții a rețelelor de comunicații electronice, având în vedere necesitatea finalizării procesului de elaborare a cadrului normativ care să permită simplificarea procedurilor de obținere a autorizațiilor de construire de către furnizorii de comunicații electronice.

Cuvinte cheie: >