Parlamentul European a aprobat un sistem electronic comun pentru verificările de securitate la granițele Europei

25 octombrie 2017 UE

Parlamentul a aprobat miercuri, 25 octombrie, un sistem electronic comun pentru verificări mai rapide la granițele externe ale zonei Schengen și pentru înregistrarea tuturor călătorilor din afara UE.

Noul sistem Entry/Exit (intrare/ieșire – EES) va înregistra informații privind cetățenii non-UE – nume, document de călătorie, amprente, imagini faciale, data și locul intrării, ieșirii sau respingerii cererii de intrare în spațiul Schengen. Acest sistem se va aplica atât călătorilor care au nevoie de vize, cât și celor care nu au nevoie pentru o perioadă de 90 de zile, care trec granițele externe ale spațiului Schengen.

EES va facilita verificarea respectării duratei de ședere aprobate – 90 sau 180 de zile.

Sistemul va înlocui ștampilarea manuală a pașapoartelor și va accelera trecerea frontierelor, facilitând și identificarea celor care depășesc duratele legale, precum și furturile de documente și identități.

  • Informațiile arhivate în noul sistem vor fi accesibile autorităților de frontieră și celor care administrează vizele
  • Datele vor fi disponibile și pentru Europol
  • Autoritățile naționale pentru probleme de azil nu vor avea acces la EES.
  • Datele vor fi păstrate timp de trei ani, iar pentru cei care depășesc perioadele legale – cinci ani
  • Datele arhivate în EES pot fi consultate în scopuri de prevenire, detectare sau investigare a infracțiunilor de terorism sau alte fapte grav
Citeste mai mult  Evaluările de impact destinate să clarifice Comisia Europeană în elaborarea propunerilor sale de acte legislative nu sunt, în principiu, accesibile publicului înainte de divulgarea propunerilor

Bulgaria și România participă la EES

EES va fi aplicat de statele membre care aplică deplin regulile Schengen sau de statele care nu se află în această situație dar pentru care, printre altele:

  • Evaluarea Schengen a fost definitivată și
  • A fost conferit acces pasiva la sistemul de informații privind vizele (VIS).

EES va fi operațional în 2020.

Cuvinte cheie: >