Group 1

Parlamentul European cere Comisiei să impună vizele pentru cetățenii SUA

2 martie 2017 UE

Comisia Europeană este obligată din punct de vedere legal să ia măsuri de introducere temporară a cerințelor de viză pentru cetățenii americani, având în vedere că SUA nu acordă încă acces fără vize pentru cetățenii din cinci state membre. În rezoluția adoptată joi, 2 martie 2017, Parlamentul European cere Comisiei să adopte măsurile legale necesare ”în termen de două luni”.

Cetățenii din Bulgaria, Croația, Cipru, Polonia și România nu pot intra pe teritoriul american fără vize, în timp ce cetățenii americani pot călători în toate statele UE fără viză.

Conform mecanismului de reciprocitate a vizelor, dacă un stat terț nu ridică cerințele de viză în termen de 24 de luni de la notificarea non-reciprocității, Comisia trebuie să adopte un act delegat – la care Parlamentul și Consiliul pot obiecta – suspendând ridicarea vizelor pentru cetățenii statului respectiv pentru 12 luni.

Ca urmare a notificării non-reciprocității la 12 aprilie 2014, Comisia ar fi trebuit să reacționeze înainte de 12 aprilie 2016. În ciuda cererilor repetate ale deputaților, nu a luat încă nicio măsură legală. Canada impune și ea vize pentru cetățenii bulgari și români, dar a anunțat ridicarea lor la 1 decembrie 2017.

Cuvinte cheie: > >