Parlamentul European cere recunoașterea automată transfrontalieră a adopțiilor

3 februarie 2017 UE

Pentru a proteja interesul superior al copiilor, deputații europeni au cerut Comisiei să ceară tuturor statelor UE să recunoască reciproc, în mod automat, certificatele de adopție. Propunerea de rezoluție votată joi, 2 februarie 2017, propune crearea unui Certificat european de adopție pentru a facilita procesul de recunoaștere automată.

Propunerea de rezoluție cere Comisiei să propună reguli privind recunoașterea automată în UE a adopțiilor ”naționale” – cazurile în care părinții adoptivi și copilul adoptat sunt rezidenți într-o singură țară. Convenția de la Haga cere recunoașterea automată a adopțiilor în toate statele semnatare, inclusiv toate statele membre UE, dar se aplică doar cazurilor în care părinții și copilul adoptat provin din două state diferite.

Familiile cu copii adoptați din propria lor țară se confruntă cu probleme legale și administrative când se mută dintr-un stat membru în altul. De exemplu, părinții nu pot lua decizii privind educația sau tratamentele medicale ale copiilor lor adoptați înainte de a îndeplini proceduri legale care să demonstreze că au custodia.Rezoluția a fost adoptată cu 533 voturi la 41 și 72 de abțineri. Comisia nu va fi obligată să urmeze recomandările Parlamentului, dar va trebui să explice refuzul.

Citeste mai mult  Reguli noi privind dreptul de autor pentru era digitală

Rezoluția are în vedere doar relația individuală părinte-copil. Nu obligă statele membre să recunoască nicio relație legală specială între părinții unui copil adoptat.

Cuvinte cheie: >