Partaj bunuri comune. Determinarea cotelor cuvenite fiecărui soț

24 martie 2016 Drept Civil Jurisprudenta

”Pentru determinarea cotelor cuvenite fiecărui soț, criteriul fundamental este acela al contribuției efective, ceea ce este de stabilit fiind aportul fiecărui soț la obținerea comunitatii si nu a fiecărui bun in parte, iar cotele de contribuție stabilite se stabilesc o singura data, raportat la întreaga masa partajabila si nu a fiecărui bun in parte.

Este de reținut ca aceste cote de contribuție se determina in funcție de aportul de ordin material la achiziționarea bunurilor comune – indicate de nivelul veniturilor fiecăruia dintre soți, dar si pentru conservarea acestora, precum si munca prestata in gospodărie si cea depusa pentru creșterea copiilor.

Se tine seama de orice alte împrejurări de natura sa evidențieze contribuția sporita a unuia dintre soți sau o contribuție mai scăzuta a altuia.

Referitor la aportul de ordin material, din probele administrate in cauza rezulta ca, in perioada casatoriei, numai reclamantul parat a avut loc de munca.

***Partaj. Contribuția soților la dobândirea bunurilor comune***

Citeste mai mult  Nerespectarea hotărârilor judecătorești referitoare la minori. Opunerea de rezistență față de organul de executare

(…) reclamantul parat a făcut dovada ca numai el a avut venituri in timpul casatoriei , venituri superioare iar parata scotea bani lunar din conturile acestuia in euro sau in dolari, a rambursat in integralitate creditul contractat pentru achiziționarea autoturismului, a suportat in exclusivitate impozitul pentru imobile, toate acestea contribuind semnificativ la cota sa de contribuție a bunurilor dobândite in timpul casatoriei.

Având in vedere aceste aspecte, se observa ca reclamantul parat a avut o contribuție mai mare referitor strict la veniturile parților.

Însa, instanța retine ca, munca femeii in gospodărie si pentru creșterea si educarea copiilor constituie o componenta a contribuției la dobândirea bunurilor comune, urmând a fi apreciata in ansamblul probelor administrate pentru aportul fiecărui soț.

***Partaj bunuri comune. Stabilirea cotelor de contribuţie***

Instanța constata ca, din casatoria parților a rezultat un copil. Din declarațiile martorilor audiați in cauza dar si din răspunsul dat de reclamantul parat la interogatoriul luat rezulta ca, parata reclamanta se ocupa cu precădere de menajul casei, gătea, a crescut copilul care a avut si probleme de sănătate.

Citeste mai mult  Contestație în anulare. Existența unui caz de incompatibilitate

Fata de considerentele mai sus arătate, instanța apreciază ca reclamantul parat a avut o contribuție mai mare, motiv pentru care, va retine o cota de 80% in favoarea sa si o cota de 20% in favoarea paratei reclamanta.” (Judecătoria Constanța, Sentința civilă nr. 886/2016, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: >