Partaj. Contribuția soților la dobândirea bunurilor comune

16 martie 2016 Drept Civil Jurisprudenta

”Analizând materialul probator administrat în cauză, instanța constată că în perioada cuprinsă între 02.07.1973 – dată la care s-a încheiat căsătoria și 24.01.2014, când s-a pronunțat hotărârea de divorț, părțile au dobândit cu contribuție egală apartamentul.

Nu pot fi reținute susținerile pârâtei reclamante privind contribuția sa superioară la dobândirea bunurilor comune, întrucât din verificarea contractului de vânzare cumpărare cu plata în rate, reiese că apartamentul a fost achizitionat în condițiile de favoare oferite de legiuitor prin Decretul Lege nr.61/1990, prețul de protecție socială stabilit de legiuitor pentru locuințele vândute în temeiul acestui act normativ, mult sub prețul de pe piața liberă, nepermițând o diferențiere a cotelor de contribuție a soților la dobândirea acestora.

***Partaj bunuri comune. Stabilirea cotelor de contribuţie***

De asemenea, se constată că, pentru perioada cuprinsă între data căsătoriei părților (iulie 1973) și luna mai 1991, nu s-a probat sursa și cuantumul veniturilor realizate din muncă de catre parata reclamanta, la dosar fiind depuse veniturile pe care parata reclamanta le-a realizat in perioada 01.05.1996 si care au fost mai mici decat cele realizate de paratul reclamant.

Citeste mai mult  Ce presupune a acorda prioritate de trecere unui pieton?

Efortul comun al foștilor soți la susținerea familiei și la dobândirea bunurilor achiziționate în timpul căsătoriei este subliniat de martora PR, prietena părților, care a afirmat că amândoi au muncit si s-au ocupat de gospodărie. Desi a aratat ca doar parata reclamanta se ocupa de copii, ca a avut servicii cu carte de munca si fara carte de munca, ca a lucrat noaptea pentru a avea grija de copii ziua, acelasi martor a declarat ca reclamantul parat o ajuta pe sotia lui in gospodarie, facea piata si desfasura diferite activitati legate de intretinerea casei. Pentru considerentele redate, urmează a se reține, astfel cum a susținut reclamantul parat, contribuția egală a părților la dobândirea bunurilor comune.” (Judecătoria Sectorului 2 București, Sentința civilă nr. 4817/2015, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: >