Poprire asigurătorie. Obligaţia de a depune cauţiune

11 octombrie 2016 Drept Civil Jurisprudenta

Prin încheierea nr. 190 pronunţată la data de 21.03.2016 în dosarul nr. x/233/2016 al Judecătoriei Galaţi, instanţa a respins cererea având ca obiect instituirea măsurii asigurătorii formulată de BEJ M.P.L.

Pentru a pronunţa această sentinţă, instanţa a reţinut că prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Galaţi, la data de 26.02.2016, Bej M.P.L., în calitate asumată de creditor urmăritor, deţinător a două titluri executorii, a solicitat, în contradictoriu cu Bej P.Ş. instituirea măsurii popririi asigurătorii până la concurenţa sumei de 34.409,24 lei.

Analizând elementele probatorii rezultate ca urmare a cercetării procesului, instanţa a reţinut faptul că potrivit dispoziţiilor art. 971 alin. 1 cu referire la cele ale 953 C.proc.civ. creditorul care nu are titlu executoriu, dar a cărui creanţă este constatată în scris şi este exigibilă, poate solicita înfiinţarea unei popriri asigurătorii asupra sumelor de bani, a titlurilor de valoare şi a altor bunuri mobile incorporale urmăribile datorate debitorului de o a treia persoană sau pe care i le va datora în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente, dacă dovedeşte că a intentat cerere de chemare în judecată. El poate fi obligat la plata unei cauţiuni în cuantumul fixat de către instanţă.

Citeste mai mult  Semnificația ”spațiului public” în concepția Legii nr. 61/1991

În acest context s-a apreciat că obligaţia de a depune cauţiune, este stabilită de norme de drept supletive, cuantumul acesteia determinându-se pe baza unui criteriu legal, fapt ce presupune cu necesitate aprecierea instanţei în ceea ce priveşte oportunitatea stabilirii şi că obligativitatea depunerii cauţiunii, odată stabilită, reprezintă a garanţie stabilită de dispoziţiile legale în vederea ocrotirii intereselor debitorului împotriva exercitării abuzive, cu rea-credinţa, de către creditor a drepturilor sale procesuale, plata cauţiunii constituind o condiţie de fond pentru înfiinţarea popririi asigurătorii, iar nu de procedură, de natura a obstrucţiona accesul la justiţie.

Având în vedere natura juridică a cauţiunii, de condiţie de procedibilitate, instanţa constatând neîndeplinirea obligaţiei de plată a respins cererea. (portal.just.ro)

Cuvinte cheie: >