Președintele ANAF propune un nou tip de conducere a instituției

3 septembrie 2015 Drept Administrativ si Fiscal

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Gelu Diaconu, a propus ieri premierului o nouă formulă de reorganizare care să consolideze autonomia decizională a ANAF, în afară condiţionalităţilor de ordin politic conjunctural ce apar la fiecare ciclu electoral.

„Propunerea mea a vizat constituirea unui board de specialişti cu prestigiu recunoscut, pe modelul Fiscului american, pe care îl vom adapta, fireşte, cadrului legislativ autohton şi care va coordona politicile şi strategia ANAF, în locul unei singure persoane, respectiv în locul preşedintelui ANAF. Pentru a finaliza reforma profundă a instituţiei pe care mi-am asumat-o la preluarea mandatului, în aprilie 2013, consider că această soluţie de management, care distanţează ANAF de posibilele influenţe poltice, este singură varianta reală şi profesionistă”, a declarat preşedintele instituţiei.

Acesta a precizat că a ales această soluție după analiza mai multor documente, dintre care raportul anual „Tax administration 2015”, recent publicat de OECD, raportul de asistență tehnică al misiunii FMI din august, raportul misiunii de asistență al Băncii Mondiale din 2007 privind etapele reorganizării ANAF, precum și blueprint-urile Comisiei Europene privind taxarea.

Citeste mai mult  Refuzul nejustificat al autorităţii fiscale de a accepta dreptul de deducere a TVA

Preşedintele ANAF consideră că, ”fără o autonomie instituţională sporită, reforma ANAF care înseamnă în primul rând transformarea într-un adevărat partener al mediului de afaceri şi nu doar o simplă unealtă de adus bani la buget, nu poate fi implementată până la capăt. Cine cunoaşte cu adevărat ce înseamnă activitatea ANAF ştie că ANAF nu poate finaliza această reforma din poziţia de rudă săracă a MFP, aflată la discreţia decizională a funcţionarilor din minister.”