Group 1

Prim procuror din Mehedinti retinut de DNA

15 octombrie 2014 Uncategorized

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, începând de la data de 15.10.2014, a următorilor inculpaţi:

S. C., prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, pentru infracţiunile de:
-luare de mită,
-trafic de influenţă,
-instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, în scopul obţinerii, pentru altul, de foloase necuvenite
-instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite

I. I., comisar şef de poliţie, şef al Serviciului de Investigaţii Fraude din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, pentru infracţiunile de:
– două infracţiuni de luare de mită,

F. I., subofiţer de poliţie, şef al Formaţiunii Rutiere din cadrul Poliţiei mun. Orşova, pentru infracţiunile de:
– luare de mită;
– abuz în serviciu în scopul obţinerii, pentru altul de foloase necuvenite,
– două infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite

D. V. S., administrator al SC V. V. SRL şi SC V. V. C. SRL, pentru infracţiunile de:
– cumpărare de influenţă
– dare de mită,

De asemenea, a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de inculpatul :

P. C., om de afaceri și, la data faptelor, președintele organizaţiei municipale Orșova a unui partid politic (arestat în altă cauză), pentru infracţiunile de:
– trei infracţiuni de dare de mită
– instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite,

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Citeste mai mult  De ce să participi la Loteria Vizelor? Mesajul consulului general al SUA

În perioada 2011-2012, inculpata S. C. a pretins şi a primit de la inculpatul D. V. S., om de afaceri, foloase materiale necuvenite, ce au constat în materiale de construcţie (beton, pietriş, balast şi bolţari), folosirea utilajelor şi forţa de muncă necesare construirii unei case de vacanţă pe malul Dunării și a unui garaj ce deservește două vile, edificate anterior, în municipiul Drobeta Turnu-Severin, unde locuieşte în prezent magistratul.
Pretinderea şi primirea de foloase s-a realizat de procurorul S. C. în schimbul promisiunii că va interveni în favoarea lui D. V. S., astfel încât firmele acestuia, S.C. V. V. S.R.L. Şimian şi S.C. V. V. C. S.R.L să nu fie supuse unor controale și anchete.
În perioada 18 martie 2013-20 martie 2014, inculpata S. C. a pretins şi a primit de la inculpatul P. C., om de afaceri, foloase constând în efectuarea de lucrări de amenajare (curăţenie şi grădinărit) a curţii comune aferente celor două vile ale magistratului, situate în Drobeta Turnu-Severin şi a acceptat promisiunea aceluiaşi om de afaceri, de obţinere în concesiune a unui teren pe malul Dunării, aflat în proprietatea Primăriei Orşova. De asemenea, a primit de la același om de afaceri 225 de răsaduri de flori ornamentale de grădină. Magistratul a pretins și primit foloasele menționate pentru ca să își îndeplinească atribuţiile de serviciu, într-un dosar penal constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova, la data de 18.03.2014, în care inculpata a supravegheat efectuarea urmăririi penale.
La data de 7 martie 2014, la cererea inculpatei S. C., inculpatul F. I., şeful Formaţii rutiere din cadrul Poliţiei Oraşului Orşova, i-a solicitat unui subordonat să nu întocmească actele de constatare pentru comiterea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism neînmatriculat, de către o persoană pe care subordonatul inculpatului o oprise în trafic şi faţă de care efectua verificări chiar în acele momente.
La data de 11 martie 2014, în municipiul Orşova, inculpatul F. I., la instigarea inculpatei S. C., a accesat baza de date pentru evidenţa persoanelor, cu privire la o anumită persoană. În aceeaşi zi, F. I. a verificat aceeaşi persoană şi în baza de date de evidenţă auto, constatând astfel că deţinea permis de conducere şi că nu avea autoturism înregistrat pe numele ei. Informaţiile pe care F. I. le-a obţinut, fără legătură cu legala îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, le-a furnizat în aceeaşi zi inculpatei S. C., săvârşind infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Citeste mai mult  ANI solicita revocarea din functie a doi parlamentari

La rândul său, în luna octombrie 2012, inculpatul I. I., în legătură cu atribuţiile sale de serviciu, a pretins şi a primit de la inculpatul D. V. S., om de afaceri, materiale de construcţii (două uşi în valoare de 355 euro, precum şi un panou din lemn şi o şină metalică) şi forţa de muncă, toate necesare modificării garajului pe care ofiţerul de poliţie îl are pe un teren din mun. Orşova.
În schimbul primirii de foloase necuvenite de la D. V. S., ofiţerul de poliţie I. I. a îndeplinit atribuţii de serviciu în legătură cu două dosare penale ce au avut ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.
La data de 20.03.2014, în contextul în care un anumit dosar penal constituit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova, era în lucru la SIF-IPJ Mehedinţi, I. I. i-a solicitat lui P. C. trimiterea unui buldoexcavator ce se afla, prin intermediul firmelor sale, în sfera sa de dispoziţie, pentru transportarea unor pietre de mari dimensiuni de pe terenul unei persoane în curtea casei în care locuieşte ofiţerul de poliţie. Pretinderea şi primirea de foloase de către I. I., de la omul de afaceri P. C., s-a realizat în legătură cu îndeplinirea, de către ofiţerul de poliţie, a atribuţiilor de serviciu în dosarul penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Orşova, de care era interesat P. C.

Citeste mai mult  Acord pentru prevenirea violentei impotriva copiilor semnat intre UNICEF si Ministerul Muncii

Inculpaţilor S. C., I. I., F. I., D. V. S., P. C. li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 CPP.

La data de 15 octombrie 2014, S. C., I. I., F. I., D. V. S., P. C. urmează să fie prezentaţi la Curtea de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Sursa: comunicat DNA

Cuvinte cheie: > > > >