Problema raspunderii conducatorului unui autoturism tractat pentru infractiunea de conducere sub influenta alcoolului, la ICCJ

27 ianuarie 2019 Drept Penal

Curtea de Apel Oradea a sesizat ICCJ in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea urmatoarei chestiuni de drept: Daca actiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevazuta de art. 336 Cod penal, presupune in mod necesar punerea in miscare a vehiculului prin actionarea sistemelor de autopropulsie?

In cauza aflata pe rolul Curtii de Apel Oradea, procurorul a apreciat ca actiunea de a conduce nu implica neaparat functionarea sistemului de autopropulsie iar situatia de fapt retinuta in sarcina inculpatului intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute din art. 336 alin. 1 cod penal.

Avocatul inculpatului a opinat ca nu se poate pune problema retinerii infractiunii de conducere sub influenta alcoolului in situatia in care sistemul de autopropulsie al autoturismului nu este efectiv in functiune.

Opinia Curtii de Apel Oradea este ca a conduce un vehicul nu presupune cu necesitate ca acesta sa se deplaseze pe drumul public cu ajutorul motorului. Orice vehicul, poate sau nu, sa fie dotat cu un motor de autopropulsie, insa pentru a fi un vehicul pentru care este necesar un permis de conducere, astfel cum prevede textul art. 336 alin. 1 cod penal, acesta trebuie sa fie in mod normal dotat cu un motor (care in fapt sa fie defect sau chiar sa fie demontat in vederea repararii de ex.), dar nici o prevedere legala nu conditioneaza/nu distinge ca motorul sa functioneze efectiv in momentul conducerii (ubi lex non distinguit nec nos distinguere debemus).

Citeste mai mult  Corespondentul in NCP al art. 215 alin. (1) si (4) Cod penal 1969

Astfel, Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, cunoscuta publicului larg sub denumire Codul rutier, stabileste la art. 157, normele legale privind remorcarea unui autovehicul, care trebuie respectate de toti participantii la trafic. In esenta se prevede ca autoturismul al carui mecanism de propulsie este defect, dar care are mecanismele de directive si franare functionale, poate fi remorcat cu o legatura flexibila omologata, in lungime de 3-5 m. Bara sau legatura flexibila trebuie fixata la elementele de remorcare cu care sunt prevazute autovehiculele; (……). In aceste situatii, conducatorii autovehiculelor tragator si respective remorcat, trebuie sa posede (ambii) premise de conducere valabile pentru categoriile din care face parte fiecare dintre autovehicule. Prin urmare, conducatorul auto al autovehiculului tractat, la volanul caruia se afla trebuie sa aiba permis de conducere valabil nu doar conform categoriei autovehiculului tractat, ci si a celui tragator, astfel va raspunde penal pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 335 alin. 1 sau dupa caz, alin. 2 cod penal. Se mai prevede in acelasi Regulament ca, conducatorul autovehiculului remorcat este obligat sa semnalizeze corespunzator semnalelor efectuate de conducatorul autovehiculului tragator. Atunci cand sistemul de iluminare si semnalizare nu functioneaza, este interzisa remorcarea acestuia pe timpul noptii si in conditii de vizibilitate redusa, iar ziua poate fi remorcat daca pe partea din spate are aplicate inscriptia ,, Fara semnalizare ‘’ precum si indicatorul ,, Alte pericole ‘’.
Fata de cele de mai sus, trebuie observat faptul ca legiuitorul foloseste expresia – conducatorul autovehiculului remorcat – adica acesta conduce autovehiculul, fiind lipsit de relevanta faptul ca motorul nu functioneaza (indiferent din ce motiv). Potrivit art. 6 pct. 6 din OUG 195/2002 rep., autovehicul este orice vehicul echipat cu motor de propulsie, utilizat in mod obisnuit pentru transportul persoanelor sau a marfurilor.

Citeste mai mult  RIL admis vizând interpretarea art. 493 alin. (1) lit. a) CPP

Prin urmare, Curtea de Apel apreciaza ca in aceasta situatie conducatorul auto al autoturismului tractat, al carui motor nu functioneaza si care actioneaza doar franele, directia, semnalizarea etc autovehiculul tractat, ar putea fi subiect activ al infractiunii prevazute de art. 336 alin. 1 cod penal, in conditiile in care, in timp ce se afla la volanul autovehiculului tractat, are in sange o imbibatie alcoolica peste 0,80 g/l alcool pur in sange.

Termenul de solutionare a sesizarii este 21.03.2019.

Cuvinte cheie: >