Proces verbal de contraventie incheiat in lipsa anulat

„Prin procesul-verbal incheiat, s-a retinut ca, petentul a oprit voluntar autoturismul…, incalcand disp. art. 108/1/a/8 din OUG nr. 195/2002, si s-a aplicat petentului amenda contraventionala…, precum si 2 puncte penalizare.

In privinta cerintelor de fond, instanta retine ca intimatul a facut proba existentei faptei si a vinovatiei petentului, avand in vedere inregistrarea video depusa la dosarul cauzei, asa incat sustinerile petentului sub acest aspect nu pot fi luate in considerare.

Insa, in procesul-verbal s-a mentionat ca petentul nu este de fata, fiind sanctionat in lipsa.

Potrivit art. 19 alin.1 din OG nr.2/2001, procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor.

Or, din cuprinsul actului contestat nu rezulta faptul ca agentul constatator a respectat prevederile mai sus mentionate ori ca a mentionat ce imprejurari l-au determinat sa incheie procesul-verbal in aceasta modalitate.

Citeste mai mult  ICCJ. Nedepunerea de către avocat a declarațiilor de venit. Consecințe

Prin urmare, prezumtia relativa de legalitate a procesului-verbal a fost rasturnata sub aspect formal si, fata de cele prezentate instanta, in temeiul art. 34 din OG nr. 2/2001, va admite plangerea formulata de petent si, pe cale de consecinta, va anula procesul-verbal de contraventie.” (Judecătoria Hunedoara, Sentința civilă nr. 1626/2014, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: >