Group 1

Progresele UE privind reciprocitatea în materie de vize cu SUA și Canada

16 iulie 2016 UE

Miercuri, 13 iulie 2016, Comisia Europeană a adoptat o comunicare referitoare la situația privind reciprocitatea în materie de vize cu Canada și Statele Unite, în cadrul căreia evaluează progresele realizate în discuțiile cu aceste două țări și stabilește calea de urmat.

Bilanțul este efectuat ca urmare a comunicării adoptate la 12 aprilie în care Comisia a constatat că nu s-a obținut reciprocitatea deplină în ceea ce privește scutirea de vize cu Canada și Statele Unite ale Americii pentru cetățenii anumitor state membre ale UE.

Dimitris Avramopoulos, comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, a declarat: „Comisia Europeană și-a fixat obiectivul de a obține reciprocitatea deplină în ceea ce privește scutirea de vize pentru cetățenii tuturor statelor membre. Acesta este totodată principiul fundamental al politicii comune în materie de vize. În ultimele trei luni, ne-am intensificat contactele cu SUA și Canada pentru a promova reciprocitatea deplină în ceea ce privește scutirea de vize. Cu toate acestea, în ciuda implicării constructive, în special a guvernului canadian, cetățenii din unele state membre ale UE încă au nevoie de viză pentru a călători în SUA și Canada. Ne vom continua eforturile pentru a asigura reciprocitatea deplină în materie de vize și ne vom coordona activitățile cu statele membre în cauză, precum și cu Parlamentul European și Consiliul pentru a obține rezultate cât mai rapid”.

Citeste mai mult  Norme mai stricte în materie de asigurări pentru protecția victimelor accidentelor auto

Conform evaluării prezentate de Comisie în aprilie cu privire la consecințele eventualei suspendări a scutirii de vize, această abordare ar avea un impact important asupra relațiilor externe ale UE cu Canada și SUA. Suspendarea ar produce, foarte probabil, și efecte economice negative pentru UE, fără a asigura reciprocitatea deplină în materie de vize. Prin urmare, Comisia a invitat Parlamentul European și Consiliul să adopte, până la 12 iulie 2016, o poziție privind cea mai bună cale de urmat. Comisia constată că nu a fost exprimată încă o poziție a Consiliului cu privire la această chestiune, iar Parlamentul European nu a adoptat încă o poziție în plen.

În ultimele luni, contactele cu SUA și Canada au fost intensificate, inclusiv la cel mai înalt nivel politic, în scopul obținerii reciprocității depline a scutirii de vize. În comunicarea adoptată miercuri, Comisia se angajează să își continue eforturile în vederea obținerii reciprocității depline în materie de vize și își va coordona activitățile cu statele membre relevante, astfel încât să se obțină rezultate cât mai rapid.

Citeste mai mult  Lista UE a jurisdicțiilor necooperante în materie fiscală, modificată

În acest sens, în cadrul reuniunii ministeriale organizate la 11 iulie la Bruxelles, Canada s-a angajat să prezinte, la începutul toamnei, informații privind rezultatele evaluărilor și calendarele pentru eliminarea obligativității vizelor, inclusiv în ceea ce privește elementele necesare ale cooperării cu Bulgaria și România. Comisia așteaptă cu interes reuniunea la nivel înalt UE-Canada, care va avea loc în perioada 27-28 octombrie 2016 și va fi o ocazie de a confirma progresele concrete privind eliminarea obligativității vizelor pentru cetățenii români și bulgari.

Cuvinte cheie: > > >