La Senat (prima Cameră seizată) se află înregistrată pentru dezbatere Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic precum şi a Legii nr.200 din 2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit propunerii legislative, art. 2 din Legea nr. 514/2003 se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) Formele de exercitare a profesiei de consilier juridic sunt:
a) angajat
b) numit în funcție
c) prin societăți civile profesionale.
(2) Societatea civilă profesională se constituie prin contract de societate potrivit modelului aprobat de către Congresul Ordinului Consilierilor Juridici din România, de către unul sau mai mulți consilieri juridici definitivi înscriși în Tablourile consilierilor juridici ținut de către Colegii, organizate potrivit prevederilor prezentei legi.
(3) Societatea civilă profesională se înregistrează în Tabloul Societăților Civile Profesionale ținut de către Colegiul unde societatea își are sediul.
(4) Societatea civilă profesională poate constitui filiale ccare se vor înregistra în Tabloul Societăților Civile Profesionale ținut de către Colegiul în raza căreia are sediul social.
(5) Societatea civilă profesională va avea ca obiect unic de activitate, activitățile enumerate la art. 4 din prezenta lege.
(6) Societatea civilă profesională dobândește personalitate juridică la data înregistrării în Tabloul Societăților Civile Profesionale ținut de către Colegiu.
(7) Modul de organizare, funcționare și dizolvare a societăților civile profesionale, precum și sancțiunile care se aplică acestora se stabilește prin Regulamentul aprobat de Congresul Ordinului Consilierilor Juridici din România.
Art. 4 se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) Activitatea profesională a consilierului juridic se realizează prin:
a) asistență și consultanță juridică;
b) redactarea, avizarea și contrasemnarea pentru legalitate a actelor cu caracter juridic;
c) atestarea conținutului și a datei certe pentru validitatea actelor juridice întocmite în numele entității juridice reprezentate, precum și atestarea identității acesteia;
d) reprezentarea în fața instanțelor judecătorești, a organelor de urmărire penală, a autorităților cu atribuții jurisdicționale, a notarilor publici și a executorilor judecătorești, a organelor administrației publice și a altor entități de drept public și privat;
e) apărarea cu mijloace specifice a drepturilor și intereselor legitime ale statului, instituțiilor și autorităților publice, ale persoanelor juridice de drept public și privat, precum și a altor entități interesate;
f) activități de conciliere, negociere, management juridic și audit juridic;
g) opinii juridice, elaborare de proiecte de acte juridice.
(2) Activitățile prevăzute la alin. (1) se realizează pentru persoanele juridice de drept public și privat.
Textul integral al propunerii este disponibil AICI.
Cuvinte cheie: asistenta juridica > consilier juridic