Propunere legislativă privind condițiile de conducere în România a autovehiculelor cu volanul situat pe partea dreaptă

22 decembrie 2015 Noutati legislative

La data de 14 decembrie 2015 a fost înaintată Senatului (prima Cameră sesizată, for decizional fiind Camera Deputaților) propunerea legislativă pentru completarea O.U.G.195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice cu dispoziții privind autovehiculele cu volanul situat pe partea dreaptă.

Astfel, potrivit propunerii, conducătorul unui vehicul cu volanul situat pe partea dreaptă poate conduce un astfel de autovehicul pe drumurile publice numai în următoarele cazuri alternative:
– dacă a urmat cursuri suplimentare de pregătire pentru conducerea autovehiculelor cu volan situat pe partea dreaptă, cu o durată de minim 20 de ore
– dacă posedă un permis de conducere obținut într-un stat în care circulația se desfășoară pe sensul de mers de pe partea stângă.

Autovehiculul cu volanul situat pe partea dreaptă poate fi condus pe drumurile publice numai dacă are montat un sistem corespunzător de oglinzi, care-i asigură conducătorului vizibilitatea în partea stânga-față a autovehiculului.

Conducerea în alte condiții a vehiculelor cu volan situat pe partea dreaptă constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și cu retragerea certificatului de înmatriculare ori de înregistrare, sau, după caz, a dovezii înlocuitoare a acestora.

Citeste mai mult  Efectele contractului de fiducie asupra operaţiunilor cu valori mobiliare pe piaţa de capital şi asupra activităţii emitenţilor

În zonele punctelor de trecere a frontierei, posibilitatea achiziționării oglinzilor este asigurată de către CNADNR SA.

Dispozițiile nu se aplică vehiculelor istorice.