Propunere MJ: Candidații la INM să aibă vârsta minimă 30 de ani și 5 ani vechime în profesii juridice

23 august 2017 Noutati legislative

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că una dintre modificările Legilor Justiției prevede ca la INM candidații să aibă vârsta minimă de 30 de ani și o experiență în profesii juridice de cel puțin 5 ani.

Astfel, dispare concursul pentru intrarea direct în magistratură cu o vechime de 5 ani în alte profesii juridice.

”Candidații trebuie să fie apți din punct de vedere medical și psihologic pentru exercitarea funcției de magistrat. Și este normal să fie așa. În multe țări din lume, această demnitate de magistrat, care decide în raport cu soarta unui om sau altul, presupune știință de carte,(…) dar mai presupune în plus o maturitate, o experiență de viață, o capacitate a magistratului de a înțelege mecanismele vieții sociale. În multe țări, nu se încredințează puterea judecătorească unui tânăr de 23-24 de ani, cât are când termină la noi INM. Trebuie experiență de viață, trebuie o maturitate de înțelegere a consecințelor actului de justiție și o încredere pe care cetățeanul cel judecat, trebuie să le aibă în aceste capacități ale magistratului. (…)

Citeste mai mult  UE reformează legislația privind protecția datelor

Prin urmare, propunem ca la INM candidații să aibă vârsta minimă de 30 de ani și o experiență în profesiile juridice de cel puțin 5 ani. Cu alte cuvinte, termină facultatea de drept, face masterat sau nu face masterat, face doctorat sau nu face doctorat. Avem foarte multe profesii juridice, țara nu are nevoie numai de procurori, avem 7000 de judecători și procurori, țara are nevoie și de consilieri juridici, de mediatori, de executori judecătorești, de notari, de avocați, de secretari de consilii de primării care trebuie să aibă pregătire juridică sau în administrație, juriști sunt în ministere, juriști sunt peste tot. Dobândești experiența profesională timp de cel puțin 5 ani într-o activitate/profesie juridică reglementată de lege, ai 30 de ani în care dobândești pe lângă experiența profesională, maturitatea, experiența de viață, după care Statul să-ți pună în mână decizia care schimbă soarta unui om, destinul unui om”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

Cuvinte cheie: > >